Differentiatiestage Infectieziekten/immunologie Kinderinfectieziekten/immunologie

Duur: 
6 maanden

Wat gaat de aios leren?

Kinderen met infecties en koorts vormen een belangrijk onderdeel van het werk van elke kinderarts. Goede diagnostische kennis van infecties en het kunnen formuleren van rationeel antibioticum beleid zijn dagelijks toepasbaar. Immuun deficiënties en autoinflammatoire syndromen zijn zeldzaam maar belangrijk om te herkennen. Wij maken deel uit van het Amalia Kinderziekenhuis, het Radboudumc Expertisecentrum Immuun-Deficiëntie en Autoinflammatie en het Radboudumc Centrum voor Infectieziekten.

Onze patiëntenpopulatie bestaat uit kinderen met ernstige infecties (o.a. tuberculose, gecompliceerde osteomyelitis, congenitale infecties, HIV), patiënten met primaire immuundeficiënties (humorale, cellulaire, gecombineerde, phagocytaire, syndromale, en overige afweerstoornissen). Transitiezorg, thuisbehandeling en multidisciplinaire zorg zijn een vast onderdeel van onze (poli-)klinische zorg.

Hoe ga ik leren?

De algemene leerdoelen van de stage zijn:

  • Het diagnosticeren van de meest voorkomende infectieziekten en primaire immuundeficiënties op de kinderleeftijd.
  • Kennis van de pathofysiologie van de meest voorkomende aandoeningen binnen deze vakgebieden.
  • Behandeling van de meest voorkomende aandoeningen binnen deze vakgebieden, waaronder het kunnen formuleren van een rationeel antibioticum beleid.
  • eventueel wetenschappelijk onderzoek.

Het is mogelijk de profileringsstage kinderinfectieziekten/immunologie in parttime dienstverband (minimaal 80%) te volgen. Daarnaast kunnen afspraken gemaakt worden inzake het doen van algemene diensten. Compensatie hiervan vindt in onderling overleg plaats.
Tijdens de profileringsstage is het gewenst dat je participeert in het onderwijs op het gebied van de kinderinfectieziekten/immunologie.

Samenwerkende instellingen

Radboudumc

Sollicitatie en contact

Voor meer informatie over deze profileringsstage kun je contact opnemen met Sandra Scherpenborg-Kossen, coördinator opleiding kindergeneeskunde. Email: sandra.scherpenborg-kossen@radboudumc.nl. Telefoonnumer: 024-3613175. 

 

Radboudumc Amalia kinderziekenhuis

De Radboudumc Health Academy is één organisatie met een divers opleidingsaanbod voor verschillende doelgroepen: van paramedici tot verpleegkundigen en van artsen tot onderzoekers. Met één onderwijsinstituut kunnen professionals al tijdens de opleiding met elkaar in contact komen en vanuit één gedachte worden opgeleid. Vraagstukken in de wereld van de gezondheidszorg worden steeds complexer en vragen om diversiteit in kennis en ervaring. Samenwerken wordt steeds belangrijker. Interprofessioneel werken en leren is daarom een belangrijk speerpunt. Kijk voor meer informatie op onze website. Voor informatie over het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis bekijk deze website.

Deze instelling maakt deel uit van de OOR Oost-Nederland (ON).

Contact

Radboudumc Amalia kinderziekenhuis
Geert Grooteplein-Zuid 10
6525 GA Nijmegen

tel.: 024 361 11 11
website: https://www.radboudumc.nl/Onderwijs/Pages/default.aspx