terug

Beleidspsychiatrie

Beleidsstage - Management Masterclass

Duur
18 maanden
24 maanden
Wat gaat de aios leren?

Medisch leiderschap bij P&P St. Antonius ziekenhuis

Inhoud

Op de afdeling Psychiatrie & Psychologie (P&P) van het St. Antonius Ziekenhuis bieden wij AIOS diverse stages voor de opleiding tot psychiater. In het nieuwe opleidingsplan heeft het medisch leiderschap als vakoverstijgend thema een prominente rol gekregen. Dit document is bedoeld om je wegwijs te maken in de mogelijkheden die het St Antonius biedt om competenties in medisch leiderschap te verwerven: als vast onderdeel van iedere stage of als een uitgebreide beleidsstage. Als je als AIOS een stage van (minimaal) een jaar bij ons volgt bestaat de mogelijkheid om een deel van de stage als beleidsstage vorm te geven. Wanneer je de interdisciplinaire St. Antonius Management Masterclass wil volgen is het nodig om 1,5-2 jaar stages te volgen. Over de invulling van een beleidsstage stem je af met de opleider en het medisch hoofd van de afdeling, voor de Management Masterclass geldt een sollicitatieprocedure.

Hoe ga ik leren?

Beleidsstage P&P: waardegedreven zorg

In het St. Antonius Ziekenhuis staat de zorgverlening in het teken van waardegedreven zorg, ook wel Value Based Healthcare (VBHC) genoemd. De kracht van VBHC is dat het zorgverleners op de werkvloer een handvat biedt om zelf mee te sturen aan het vormgeven en verbeteren van de zorg aan hun patiënten. In 2020 zijn we op onze afdeling gestart met een VBHC project voor het Zorgpad Depressie. Het doel is om via cyclische evaluatie van uitkomsten de waarde van zorg te verbeteren. De waarde wordt gedefinieerd als de uitkomst van zorg voor de patiënt in relatie tot de kosten.

In een beleidsstage neemt de AIOS als lid van het kernteam deel aan het VBHC project. Het kernteam komt maandelijks bij elkaar om de samenhang en randvoorwaarden van het project te borgen. Daarnaast participeert de AIOS in het verbeterteam. Dit team komt elke 3 maanden bij elkaar om de uitkomsten te bespreken en verbeteracties te bedenken. Ook worden eerdere verbeteracties gemonitord. Verbeterdoelen zijn bijvoorbeeld: het inzichtelijk maken van herstel van depressie, het aantal opnamedagen tot de 1e ECT behandeling verlagen, verhogen van het gebruik van MijnAntonius (waar patiënten onder andere symptoom- of functioneringsvragenlijsten invullen) en vaker het systeem betrekken bij de behandeling op de polikliniek.

St. Antonius Management Masterclass, 1,5-2 jaar

In een interdisciplinaire masterclass zullen 5-8 AIOS zich verder ontwikkelen op het gebied van (persoonlijk) leiderschap. Lees op de site van het St. Antonius Ziekenhuis de meest recente informatie: https://www.antoniusziekenhuis.nl/academie/antonius-management-masterclass.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling