Keuzestage Keuzestage Flebologie als onderdeel van de algemene opleiding Dermatologie, duur 3-6 maanden, aantal dagen per week in overleg.

Aanvang: 
07-11-2017
Duur: 
3 maanden
6 maanden

Wat gaat de aios leren?

Deze stage omvat een verdieping/keuze stage flebologie. Het aantal dagdelen en de duur van de stage is in overleg met de aios. De stage is geschikt voor zowel beginnende als gevorderde aios. De stage vindt plaats in het St. Antonius Spatadercentrum, een multidisciplinair centrum waar dermatologen, vaatchirurgen, physician assistents, en vaatlaborantes onder 1 dak samenwerken. De aios wordt 1 op 1 gesuperviseerd door een dermatoloog en doet mee met het intake spreekuur en verrichtingen spreekuur. Het volledige spectrum van flebologische aandoeningen wordt in het Spatadercentrum gezien, waaronder veneuze insufficiëntie / varices, maar ook post trombotisch syndroom, ulcera crures, lymfoedeem en lipoedeem.

Het St. Antonius Spatadercentrum werkt volgens het one-stop-shop principe. Tijdens de intake wordt direct een duplex onderzoek gedaan, waarna het behandelplan gelijk met patiënt kan worden besproken. De volgende behandelingen worden uitgevoerd op het Spatadercentrum:

  • Endovasculaire behandeling (laser, radiofrequente ablatie en clarivein)
  • Muller flebectomie

  • Sclerocompressietherapie
  • Ambulante compressietherapie

Pluspunten aan deze stage:

  • Persoonlijke aanpak, de stage wordt afgestemd op de leerdoelen van de aios

  • 1 op 1 supervisie door de dermatoloog

  • Multidisciplinaire samenwerking met de vaatchirurgen

  • Het hele spectrum aan varices behandelingen aanwezig

  • Het St. Antonius Ziekenhuis is centraal gelegen in Nederland en goed bereikbaar met auto en openbaar vervoer

  • Meerdere onderwijsmomenten, waaronder onderwijsavond, casuïstiekbespreking en pathologiebespreking

Hoe ga ik leren?

De aios wordt gekoppeld aan een supervisor en zal onder supervisie patiënten zien en behandelen. De aios zal nieuwe patiënten zien op het intake spreekuur, een duplex uitvoeren en een behandelplan opstellen. Op het verrichtingen spreekuur zal de aios onder supervisie van de dermatoloog endoveneuze laserbehandelingen, Muller flebectomieen en sclerocompressietherapie uitvoeren. Vorderingen worden geëvalueerd aan de hand van KPB’s, OSAT’s en specifieke evaluaties.

Show-and-tell

Mary-Ann el Sharouni, AIOS Dermatologie UMCU: “De Flebologiestage in het St. Antonius ziekenhuis vond ik erg leerzaam. Naast het feit dat het heerlijk is om praktisch bezig te zijn, leer je door de één op één begeleiding veel en snel. Afwisselend ingrepen en intakes door twee vaste supervisoren zorgt er ook voor dat je van meerdere specialisten leert, zodat je kan overnemen wat het beste bij jou past.”

 

Merel Urgert, AIOS Dermatologie UMCG: "Ik kreeg de mogelijkheid een gecombineerde stage flebologie en complexe chirurgie/mohs chirurgie te volgen in het St. Antonius ziekenhuis. Dit was voor mij een zeer leerzame en daarnaast ook heel leuke stage, vanwege de hoge blootstelling aan deze twee onderwerpen in korte tijd, heb ik veel ervaring opgedaan. Daarnaast heb ik gedurende de hele stage één op één supervisie gekregen van verschillende supervisoren, waardoor je veel leert en er ruim tijd is voor uitleg/opleiden. Tijdens het flebologie onderdeel van de stage kwam zowel de diagnostiek als behandeling van flebologische problemen in de volle breedte aan bod. Tijdens de mohs chirurgie kreeg ik volop de mogelijkheid om mijn chirurgische vaardigheden uit te breiden."

De opleidingsgroep Dermatologie van het St. Antonius Ziekenhuis heeft in de afgelopen 5 jaar al tientallen AIOS opgeleid in de Flebologie. De opleidingsgroep Dermatologie van het St. Antonius Ziekenhuis is een van de grootste opleidingsgroepen in Nederland. 

Sollicitatie en contact

Een sollicitatie voor een keuzestage Flebologie kan worden gericht aan de opleider: Dr. A. (Amber) Goedkoop, a.goedkoop@antoniusziekenhuis.nl

St. Antonius Ziekenhuis

Het St. Antonius Ziekenhuis valt onder de Samenwerkende topklinische Opleidingsziekenhuizen (STZ), is lid van Santeon en heeft 32 (RGS-)erkende opleidingen tot specialist of profielarts. Het ziekenhuis behoort daarmee tot de grootste niet academische opleidingsziekenhuizen van Nederland. Er wordt op 2 locaties opgeleid, namelijk in Nieuwegein en in Utrecht.

Het leerhuis, de St. Antonius Academie, streeft samen met de verschillende opleidingsgroepen naar een ambitieus en veilig opleidingsklimaat dat bijdraagt aan Samen zorgen voor kwaliteit van leven, de missie van ons ziekenhuis. Daarnaast faciliteert het leerhuis in een breed aanbod aan vakoverstijgend onderwijs zoals het Brevet Ouderenzorg, de Antonius Management Masterclass, de cursus samenwerken Eerste en Tweede lijn en persoonlijke coaching.

Deze instelling maakt deel uit van de OOR Utrecht UMCU.

Contact

St. Antonius Ziekenhuis
Koekoekslaan 1
3435 CM Nieuwegein

tel.: 088 320 30 00
website: https://www.antoniusziekenhuis.nl/academie/