terug

Differentiatiestage Neurovasculaire aandoeningen

Vasculaire neurologie

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Het St. Antonius Ziekenhuis is een topklinisch opleidingsziekenhuis en tertiair verwijscentrum voor vasculaire zorg. Er wordt veel aandacht besteed aan innovaties op dit gebied.De stage is opgezet om de AIOS kennis te laten maken met de verschillende facetten van diagnostische en therapeutische mogelijkheden bij neurovasculaire aandoeningen. Hierin werkt de afdeling neurologie nauw samen met de afdeling KNF, de interventieradiologen en de vaatchirurgen.

Alle gangbare diagnostische technieken zijn beschikbaar en er is een grote mate van expertise.

Er is een up-to-date stroke-unit van 6 bedden waar 400 patiënten jaarlijks worden opgenomen. Er is een post-stroke polikliniek en een efficiënte TIA service. Er worden 90 patiënten per jaar getrombolyseerd waarvan ongeveer de helft endovasculair wordt behandeld. Daarnaast worden 40 patiënten per jaar electief gestent voor stenosen van zowel de a. carotis, a.vertebralis als intracraniele vaten.

 

De maatschap Neurologie heeft een deelopleiding i.s.m. met UMCU. Er zijn 14 neurologen waarvan 2 vasculaire neurologie als aandachtsgebied hebben.Het ziekenhuis heeft een voortrekkersrol in de endovasculaire behandeling van neurologische patiënten.De afdeling KNF heeft eveneens een deelopleiding. Er zijn 4 (3fte) klinisch neurofysiologen. Er vindt naast KNF onderzoek veel vasculair onderzoek plaats en alle gangbare technieken zijn aanwezig. Er is een grote mate van expertise en vanouds heeft de afdeling een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van vasculaire diagnostiek.Er vindt wetenschappelijk onderzoek plaats op neurovasculair gebied in een samenwerkingverband met het UMC Utrecht. Daarnaast doen we mee aan verscheidene lopende nationale en internationale studies.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling