terug

Keuze

Beleidspsychiatrie: Leiderschap en management in combinatie met een andere keuzestage psychiatrie

Duur
12 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Hoe werkt zo’n ziekenhuis nu? Een veel gehoorde vraag. Management en organisatie is een van de competenties van de medisch specialist. Hoe kun je een succesvol zorg verbetertraject in gang zetten? En wat zijn de verschillen tussen het ziekenhuis en de GGZ? In deze stage kun je antwoord krijgen op alle vragen die je daaromtrent hebt. Bovendien verscherp je jouw visie op management en jouw rol daarin. Deze stage kan worden gevolgd in combinatie met één van de andere stages zoals ECT, consultatieve dienst of polikliniek ziekenhuispsychiatrie. Afhankelijk van je leerdoelen begeef je je op het niveau van het ziekenhuisbestuur, afdelingsbestuur of het in gang zetten van een zorgverbeter traject op de kliniek, consultatieve dienst of polikliniek.

Aan het einde van de stage:

  • Heb je een eigen beeld gevormd over hoe jij als toekomstig medisch specialist meer bent dan alleen de ‘medicus’. In gesprekken met je coach en mentor ontwikkel je je professionele identiteit.

  • Heb je (meer) gevoel voor en inzicht in hoe een ziekenhuis werkt, op zowel macro-, meso- als micro niveau.

  • Heb je een multidimensionaal beeld ontwikkeld met betrekking tot de organisatie en het besturen van een ziekenhuis. Je ziet in de praktijk hoe verschillende partijen hun rollen uitvoeren met als gevolg dat je je eigen ‘micro niveau’ ontstijgt.

  • Én heb je je verder ontwikkeld binnen de psychiatrie op een deelgebied naar keuze.

Hoe ga ik leren?

Leren door te doen

Voor aanvang van de stage doe je een ontwikkelingsassessment met als uitgangspunt het competentieprofiel van de medisch manager in het Spaarne Gasthuis. Het assessment geeft je aanknopingspunten om je verder te ontwikkelen richting het profiel van een medisch manager / beleidspsychiater. Bij aanvang van de stage kies je een ziekenhuis brede opdracht (aangeboden door de RVB en/of MSCK). De opdracht wordt in overleg met je coach en mentor geformuleerd. De opdracht is je rode draad tijdens de stage en maken dat je organisatiegevoeligheid ontwikkelt. In de eerste 6 weken van de stage maak je bovendien kennis met vele sleutelfiguren en afdelingen om een zo breed mogelijk beeld te krijgen van het ziekenhuis ‘achter de schermen’.

Je combineert de 2 dagen managementtaken per week met 2-3 dagen psychiatrie. In overleg met de opleider bepaal je waarop je je binnen de psychiatrie verder wil ontwikkelen. Alle CanMEDs-competentiegebieden kunnen aan bod komen, hierin kun je zelf accenten leggen.

Voor meer informatie over het deel van de stage gericht op leiderschap en management wordt verwezen naar: https://www.opleidingsetalage.nl/opleidingsonderdeel/spaarne-gasthuis/differentiatiestage/medisch-leiderschap/2080-stage-leiderschap-en-management

Voor meer informatie over een andere keuzestage psychiatrie, kun je op deze opleidingsetalage zoeken naar de mogelijkheden binnen het Spaarne Gasthuis.

Show-and-tell

Met vijf psychiaters vormen wij een kleine, maar hechte vakgroep. We zijn allen ongeveer tegelijk begonnen en zijn een relatief jonge, diverse en enthousiaste groep. Ieder heeft zijn eigen aandachtsgebied – (poli)klinisch of consultatief - met specifieke accenten zoals POP neuropsychiatrie, psychiatrische psychotherapie, eetstoornissen, wetenschappelijk onderzoek, beleidspsychiatrie en ethiek. We nemen echter voor elkaar waar en proberen de ziekenhuispsychiatrie allen in de volle breedte uit te voeren. Zo biedt ieder bijvoorbeeld poliklinische behandelingen en ECT. Dat betekent ook dat wij de opleiding gezamenlijk vormgeven en de AIOS optimaal samen willen begeleiden. Dit biedt de AIOS kans om diverse stijlen te zien en maximaal te profiteren van de stage.

Onze behandelingen vinden plaats in een multidisciplinair team van artsen, (klinisch)psychologen, psychomotore- en creatief therapeuten, (specialistisch) verpleegkundigen en maatschappelijk werk. Daarbij werken we samen met andere specialisten in het ziekenhuis, bijvoorbeeld vormen we de POP poli met de gynaecologie en kindergeneeskunde en is er wekelijks discipline-overstijgend onderwijs met geriatrie en neurologie.

Onze patiëntenpopulatie is heterogeen in afkomst en leeftijd (18-90 jaar), evenals de psychiatrische problematiek, waarbij de nadruk ligt op psychiatrische ziektebeelden met somatische co-morbiditeit en somatische aandoeningen met psychiatrische klachten tot gevolg. Dit biedt de AIOS de mogelijkheid om ervaring op te doen in een groot aantal ziektebeelden, welke met regelmaat zijn op te volgen in de verschillende settingen die onze afdeling biedt. Hierdoor kan de AIOS de ziektebeelden in verschillende stadia leren kennen.

De stage Leiderschap en Management binnen het Spaarne Gasthuis wordt erg gewaardeerd door aios:

  • “Er gaan deuren voor je open die tijdens een opleiding tot medische specialist gesloten blijven. Je doet essentiële ervaring en kennis op over het besturen van een ziekenhuis, het ontwikkelen van een lange termijn visie met in acht neming van de veranderende ziekenhuisomgeving.”

  • “Doordat je deze stage (2 dagen) combineert met je eigen (klinische) praktijk (2-3 dagen) word je onbewust gedwongen te reflecteren op je eigen handelen, je toetst hiermee jezelf.”

  • “Tijdens de stage krijg je inzicht in de ziekenhuisorganisatie op verschillende niveaus. Je observeert hoe ieder zijn rol speelt en die probeer je te begrijpen’, deze rolmodellen neem je mee om je rol als medisch leider in de toekomst op een eigen manier in te vullen.”

Voor een ervaringsverhaal zie:

https://youtu.be/Mfar8MHKF2I

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling