terug

Differentiatiestage

Leiderschap en management (evt. in combinatie met supervisiestage Kindergeneeskunde Spaarne Gasthuis)

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Hoe werkt zo’n ziekenhuis nu? Een veel gehoorde vraag. In deze stage kun je antwoord krijgen op alle vragen die je daaromtrent hebt. Bovendien verscherp je jouw visie op management en jouw rol daarin.

Doel van de stage:

  • Ontwikkelen van je professionele identiteit en een visie op je (eigen) leiderschap en op medisch management

  • Organisatiegevoeligheid ontwikkelen: bewustwording van eigen positie en van die van medisch manager

  • Inzicht krijgen in de functie van medisch manager

  • Inzicht krijgen in de ziekenhuisorganisatie en het -bestuur, financiën en governance

Aan het einde van de stage:

  • Heb je een eigen beeld gevormd over hoe jij als toekomstig medisch specialist meer bent dan alleen de ‘medicus’. Afhankelijk van je eigen doelstellingen zoom je meer of minder in op 1 van de drie (organisatie)niveaus. Je eigen werkelijkheid toets je telkens aan je eigen visie op leiderschap. In gesprekken met je coach en mentor ontwikkel je je professionele identiteit.

  • Heb je (meer) gevoel voor en inzicht in hoe een ziekenhuis werkt, op zowel macro-, meso- als micro niveau.

  • Heb je een multidimensionaal beeld ontwikkeld met betrekking tot de organisatie en het besturen van een ziekenhuis. Je ziet in de praktijk hoe verschillende partijen hun rollen uitvoeren met als gevolg dat je je eigen ‘micro niveau’ ontstijgt.

En aan het einde van de stage heb je meer inzicht in /kennis over:

  • Organisatie van (ziekenhuis) gezondheidszorg in Nederland

  • Organisatie en bestuur van een STZ ziekenhuis

  • Ziekenhuisfinanciën

  • Governance ziekenhuis

  • Kwaliteit en veiligheid
  • Persoonlijke identiteit

  • Je eigen leiderschapsstijl

Voor meer informatie over deze stage wordt verwezen naar: https://www.opleidingsetalage.nl/opleidingsonderdeel/spaarne-gasthuis/differentiatiestage/medisch-leiderschap/2080-stage-leiderschap-en-management

Hoe ga ik leren?

Leren door te doen.
Voor aanvang van de stage doe je een ontwikkelingsassessment met als uitgangspunt het competentieprofiel van de medisch manager in het Spaarne Gasthuis. Het assessment geeft je aanknopingspunten om je verder te ontwikkelen richting het profiel van een medisch manager. In de stage ga je hier ook actief mee aan de slag aan de hand van drie opdrachten (elke 2 maanden). De opdrachten worden in overleg met jezelf en je coach en mentor geformuleerd.

Bij aanvang van de stage kies je een ziekenhuisbrede opdracht (aangeboden door de RVB, medische staf en/of MSB). De opdracht is je rode draad tijdens de stage en maken dat je organisatiegevoeligheid ontwikkelt. In de eerste 6 weken van de stage maak je bovendien kennis met vele sleutelfiguren en afdelingen om een zo breed mogelijk beeld te krijgen van het ziekenhuis ‘achter de schermen’.

Aan het einde van de stage wordt wederom een assessment afgenomen om te zien of er ontwikkeling heeft plaatsgevonden en vindt terugkoppeling van de resultaten (van de ziekenhuisbrede opdracht, je reflectie en je adviezen voor de volgende aios) plaats aan de RvB en andere participanten van deze stage.

Show-and-tell

Deze stage kan in combinatie worden gedaan met de supervisiestage Kindergeneeskunde Spaarne Gasthuis, zie voor meer informatie: https://www.opleidingsetalage.nl/opleidingsonderdeel/spaarne-gasthuis/differentiatiestage/supervisie/2524-supervisiestage-kindergeneeskunde

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling