terug

Keuzestage Overig

Sta- en loopvaardigheid en spasticiteit: vastleggen, beleidsbepaling, behandeling

Duur
2 maanden
3 maanden
Wat gaat de aios leren?

Sta- en loop vaardigheid en spasticiteit en de gevolgen daarvan op functioneren zijn centrale thema’s in de revalidatiegeneeskunde en behoren tot de speciale aandachtsgebieden van Roessingh, Centrum voor Revalidatie (RCR).

Deze stage heeft twee kerndoelen. Het eerste brengt je in aanraking met sta- en loopproblematiek ten gevolge van diverse orthopedische en neurologische aandoeningen. Het doel is deze verder te leren beoordelen en een behandelplan op te stellen en uit te voeren. Hierbij wordt ook instrumentele gangbeeldanalyse als vast onderdeel van de stage ingezet waarbij je deze mede uitvoert en beoordeelt.

Het tweede kerndoel van de stage is je verder bekwamen in de beoordeling van spasticiteit, het in kaart brengen van de gevolgen hiervan op niveau van functioneren en het opstellen en uitvoeren van een behandelplan. Dit betreft dan zowel locoregionale, medicamenteuze als invasieve (ITB) behandeling.

Bij tijd en interesse bestaat tevens de mogelijkheid tot verdieping in andere onderwerpen , bijvoorbeeld door het meedoen met handenspreekuren, een dwarslaesiespreekuur of consulten in verpleeghuizen.

Hoe ga ik leren?

Actieve participatie in diverse algemene, technische en speciale spreekuren, verrichten en uitwerken van gangbeeldanalyse, meedoen met botuline- en ITB-spreekuren. Tevens deelnemen aan besprekingen rond deze problematiek met andere behandelaars en specialisten (orthopedische chirurgen, plastisch chirurgen). Je hebt tijd voor eigen studie en neemt deel aan het reguliere onderwijs voor de aios. Rond 1 van de kernthema’s bereid je een presentatie voor die bij afsluiten wordt gehouden tijdens het aios-onderwijs. Zo mogelijk kan je meekijken bij weke delen chirurgie of implantatie van een baclofenpomp.

Show-and-tell

'Leuke en leerzame stage! Goede supervisie met veel 1-op-1 begeleiding en veel ruimte voor het stellen van vragen, discussiëren over interessante onderwerpen, meekijken bij spreekuren en uiteraard ook om zelf spreekuur te doen, al dan niet in bijzijn van een supervisor. De technisch spreekuren, schoenenspreekuren, protheseloopgroep en het gecombineerde spreekuur met de orthopedisch chirurg zorgen ervoor dat je alle aspecten van lopen en spasticiteit te zien krijgt. Ook is er de mogelijkheid om bij diverse operaties mee te kijken.
Bij de gangbeeldanalyses leer je zowel gestructureerd en uitgebreid lichamelijk onderzoek, als ook het systematisch uitwerken van een gangbeeldobservatie, inclusief opstellen van verder beleid. Dit vormt een heel goede basis voor het gestructureerd beoordelen van spasticiteit en looppatronen. Deze kennis pas ik nog vrijwel dagelijks toe, zowel in de kliniek als bij de poliklinische spreekuren. Deze stage is dus niet alleen een verdiepingsstage, maar vormt ook nog eens een heel degelijke basis voor je dagelijkse spreekuren. Kortom: echt een aanrader!' Linda te Brinke, aios circuit Twente

Samenwerkende instellingen
Medisch Spectrum Twente
Ziekenhuisgroep Twente (ZGT)
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling