terug

Jeugdpsychiatrie (dag) klinische kinder- en jeugdpsychiatrie

Medium Care (adolescenten), kinderkliniek en dagbehandeling infants Herlaarhof

Duur
6 maanden
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

Als aios zul je binnen deze stage je bekwamen in klinisch behandelen binnen de Medium Care (12-18 jaar), kinderkliniek (4-12 jaar) en eventueel de dagbehandeling infants (0-4/5jaar). De volle breedte van het vak kinder- en jeugdpsychiatrie komt hier aan bod bij kinderen en jeugdigen die complexe psychiatrische stoornissen hebben. Diagnostiek, behandeling (waaronder speltherapie, traumabehandeling, herstel schoolgang, vaststellen maximale belastbaarheid binnen de beperkingen van een kind). Binnen de dagbehandeling infants wordt de behandeling samen met ouders vormgegeven.

Ook voor aios psychiatrie die nog niet weten welk aandachtsgebied het beste bij hen past, is dit een stage die geschikt is om de KJP in de volle breedte te leren kennen. De accenten in leren zullen dan aangepast worden aan de fase van opleiding.

Hoe ga ik leren?

Bijzonder aan Herlaarhof is dat de aios op de locatie Vught werken waar alle stages voor handen zijn. Er is plek voor 4 tot 6 aios. De groep kinder- en jeugdpsychiaters is groot (9) waarvan er 7 kinder- en jeugdpsychiaters op locatie Vught werken. 2 kinder- en jeugdpsychiaters werken op locatie Veldhoven en Helmond. Er is om de week een opleidingslunch met de opleider kinder- en jeugdpsychiatrie, met als doel laagdrempelig bereikbaar te zijn voor de aios.

De aios met het aandachtsgebied kinder- en jeugdpsychiatrie volgen het onderwijsprogramma van Karakter in Nijmegen. Gedurende de twee jaar aandachtsgebied gaan zij wekelijks een dag naar Nijmegen. Het cursorische gedeelte wordt vormgegeven middels Probleem Gestuurd Onderwijs (PGO). Daarnaast hebben zij wekelijks screenonderwijs waarvan ofwel één van de aios een video uit de praktijk laat zien, of men krijgt een live screen. Als laatste krijgt men psychotherapie-onderwijs.

Daarnaast neemt de aios deel aan het lokaal onderwijs van Herlaarhof. Om de week is er een klinische bespreking, CAT of journalclub. In het lokaal onderwijs participeren naast de aios de supervisoren (kinder- en jeugdpsychiaters), de klinisch psychologen i.o. en de verpleegkundigspecialisten i.o. en evt. anios KJP.

Lokaal krijgt de aios supervisie op de verschillende aandachtsgebieden van psychotherapie bij kinderen (CGT, systeem- en speltherapie).

De aios met het aandachtsgebied kinder- en jeugdpsychiatrie nemen deel aan de landelijke onderwijsdagen. Dit zijn per jaar 4 dagen, waarin overkoepelende onderwerpen worden behandeld in de inspirerende omgeving van alle aios KJP in Nederland in dezelfde fase van hun opleiding. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld de neurobiologie, maar ook rol en profiel van de kinder- en jeugdpsychiater, richtlijnen, kinderpsychiatrisch onderzoek en evidence based medicine.

Show-and-tell

Herlaarhof is het expertisecentrum voor Kinder- en jeugdpsychiatrie van Reinier van Arkel met veel mogelijkheden om de diverse aspecten binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie te leren kennen als aios en je als kinder- en jeugdpsychiater te specialiseren.

Binnen de regio hebben we een belangrijke functie doordat we ambulant en klinisch veel mogelijkheden hebben. De combinatie van High Intensive Care-jeugd (HIC-jeugd), IHT (intensive Home Treatment) en AGB (Ambulante Gezinsbehandeling), maken dat de ambulante kinder- en jeugdpsychiatrie veel mogelijkheden tot behandelen heeft. Herlaarhof participeert ook in de wijkteams in de regio. Klinisch is er naast HIC-jeugd ook nog mogelijkheid tot klinisch behandelen op de Medium Care en kinderkliniek.

Herlaarhof heeft met de opnamemogelijkheden, als Top Referent Trauma Centrum en met het Multifunctioneel Centrum voor kinderen met een licht verstandelijke beperking een supraregionale functie. Er is een opname afdeling voor kinderen met een licht verstandelijke beperking met BOPZ-functie, naast een polikliniek.

Somatiek en psychiatrie: Herlaarhof heeft een nauwe samenwerking met kindergeneeskunde van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Wekelijks komt een kinderarts spreekuur doen op Herlaarhof en omgekeerd doet een kinder- en jeugdpsychiater wekelijks spreekuur en consulten op de afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie. Sinds kort is er voor de aios een stage somatiek en kinderpsychiatrie, waarbij een deel van de stage in het Jeroen Bosch Ziekenhuis plaatsvindt. (zie hiervoor de stagebeschrijving in de etalage).

Opleiding: er zijn 4-6 aios plekken binnen Herlaarhof Vught, met daarnaast de mogelijkheid voor op maat gemaakte stages naar interesse van de aios KJP. Naast de opleiding tot kinder- en jeugdpsychiater, leiden we ook klinisch psychologen, verpleegkundig specialisten en GZ-psychologen. Ook zijn er mogelijkheden voor jeugdartsen i.o., AVG-artsen i.o. en huisartsen i.o.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling