terug

Differentiatiestage endo-urologie en complexe steenbehandeling

Differentiatiestage minimaal invasieve en laparoscopische urologie Radboudumc

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Deze differentiatiestage minimaal invasieve en laparoscopische urologie wordt gevolgd in het Radboudumc met als doel om daarna als uroloog met dit aandachtsgebied te gaan werken.

Binnen de pijler minimaal invasieve en laparoscopische urologie zijn de speerpunten de behandeling en metafylaxe van nierstenen, de behandeling van BPH, de niertransplantaties met zowel de donoren als ontvanger problematiek, de bijnierchirurgie en de laparoscopische (en open) behandeling van overige goedaardige nierpathologie. Er is een zekere overlap met de oncologische differentiatie als het gaat om laparoscopisch/robot geassisteerde ingrepen van de nieren.

Je komt in aanraking met de diagnostiek van deze aandoeningen en zal samenwerken met de verschillende andere betrokken specialismen zoals de abdominale chirurgen, internist nefrologen, endocrinologen, de radiologen en nucleair geneeskundigen middels onder andere de MDO’s en gezamenlijke poli’s. Er wordt geacht dat je je basisvaardigheden in de laparoscopie eigen hebt gemaakt maar ook trainingsfaciliteiten in het Skillslab worden aangeboden. De minimaal invasieve pijler heeft de beschikking over het laatste “state of the art “ instrumentarium en disposables en de kennis hierover wordt uitgebreid gedeeld.

Bij de behandeling van vrijwel alle bovengenoemde pathologie word je nauw betrokken en je krijgt de gelegenheid onder supervisie te opereren zowel endorologisch als laparoscopisch.

De werkzaamheden zullen bestaan uit gesuperviseerde polikliniek, besprekingen, opereren en diensten. Op het operatieve vlak is het doel chirurgische vaardigheden te leren tot zeker eindniveau 3 (handelen onder beperkte supervisie). Meedoen met wetenschappelijk onderzoek behoort tot de mogelijkheden, maar kan vanwege de duur van de stage beperkt zijn. Wel wordt tijdens deze 6 maanden een referaat (Journal club) op het gebied van de minimaal invasieve urologie verwacht.

Hoe ga ik leren?

Op de afdeling urologie van het Radboudumc werken we middels 3-maanden-stages volgens het principe van blokopleiden. Tijdens een differentiatiestage van 6 maanden, zul je in principe samenwerken met een aios urologie die een 3-maandelijkse "gewone" stage minimaal invasieve urologie doet. Gezien het grote aanbod aan pathologie en operaties (4-5 OK-dagen per + robot 1 dag) is dit geen probleem. Er zal een startgesprek, een tussentijdse evaluatie en een eindgesprek plaatsvinden met het pijlerhoofd dr. F. d’Ancona en eventueel met dr. H. Langenhuijsen en dr X. Zhu.

Bij het startgesprek zullen de reeds behaalde EPA’s laparoscopie en endo-urologie en de leerdoelen van de differentiatiestage besproken worden, alsmede persoonlijke leerdoelen. Na het eindgesprek ontvangt de differentiant een certificaat met behaalde kennis en vaardigheden.

Image
team minimaal invasieve urologie
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling