terug

Differentiatiestage urologische oncologie

Differentiatiestage oncologische urologie Radboudumc

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Deze differentiatiestage oncologische urologie wordt gevolgd in het Radboudumc met als doel om daarna als uroloog met dit aandachtsgebied te gaan werken.

De keten oncologische urologie, valt onder het Centrum voor Oncologie, een van de speerpunten van het Radboudumc. Binnen deze keten werken specialisten met als specifiek aandachtsgebied de oncologische urologie van de afdelingen medische oncologie, pathologie, radiotherapie en radiologie intensief samen met de oncologische urologen. De samenwerking krijgt gestalte door diverse MDO’s en gezamenlijke poli’s. Als differentiant zul je geconfronteerd worden met tumoren van de nier, blaas, prostaat en testis, en in beperkte mate met penis tumoren. Wij bieden het hele pallet aan van medicamenteuze therapie en systeem therapie (chemo- en immunotherapie), deels in trial verband. Ook is er exposure aan zeer veel open, laparoscopische en robot chirurgie. Het gevolg van dit alles is dat vanuit de oncologische urologie ook veel wordt gepubliceerd.

De werkzaamheden zullen bestaan uit gesuperviseerde polikliniek, besprekingen, opereren en diensten. Op het operatieve vlak is het doel chirurgische vaardigheden te leren tot zeker eindniveau 3 (handelen onder beperkte supervisie). Meedoen met wetenschappelijk onderzoek behoort tot de mogelijkheden, maar zal vanwege de duur van de stage waarschijnlijk beperkt zijn. Wel wordt tijdens deze 6 maanden een referaat (journal club) op het gebied van de oncologische urologie verwacht.

Hoe ga ik leren?

Op de afdeling urologie van het Radboudumc werken we middels 3-maanden-stages volgens het principe van blokopleiden. Tijdens een differentiatiestage van 6 maanden, zul je in principe samenwerken met een aios urologie die een 3 maandelijkse "gewone" oncostage doet. Gezien het grote aanbod aan pathologie en operaties is dit geen probleem. Er zal een startgesprek, een tussentijdse evaluatie en een eindgesprek plaatsvinden door de stage begeleider, prof. dr. J.A. Witjes.

Bij het startgesprek zullen de reeds behaalde EPA’s oncologische urologie en de leerdoelen van de differentiatiestage besproken worden, alsmede persoonlijke leerdoelen. Na het eindgesprek ontvangt de differentiant een certificaat met behaalde kennis en vaardigheden.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling