Differentiatiestage Kinderinfectieziekten, -immunologie en -reumatologie

Aanvang: 
24-08-2017

Wat gaat de aios leren?

Kinderen met infecties en koorts vormen een belangrijk onderdeel van het werk van elke kinderarts. Goede diagnostische kennis van infecties en ontstekingsziekten, het kunnen formuleren van rationeel antibioticumbeleid en kennis van immuunsuppresiva zijn waardevol. Primaire immuundeficiënties (PID) presenteren veelal met infecties en PID's vertonen frequent overlap met auto-immuunziekten waardoor het logisch is de vakgebieden in een stage te combineren.

Wij maken deel uit van het Amalia Kinderziekenhuis, het Radboudumc Expertisecentrum Immuun-Deficiëntie en Autoinflammatie, het Radboudumc Centrum voor Infectieziekten en Sint Maartens kliniek.

Onze patiëntenpopulatie bestaat uit kinderen met ernstige infecties (o.a. tuberculose, gecompliceerde osteomyelitis, congenitale infecties, HIV), patiënten met primaire immuundeficiënties (humorale, cellulaire, gecombineerde, phagocytaire, syndromale, en overige afweerstoornissen), patiënten met jeugdreuma of andere reumatologische aandoeningen  (fibromyalgie, pijnsyndroom, lymeartritis, reactieve artritis, acuut reuma).  Transitiezorg, thuisbehandeling en multidisciplinaire zorg zijn een vast onderdeel van onze (poli-)klinische zorg.

Hoe ga ik leren?

De algemene leerdoelen van de stage zijn:

  • Het diagnosticeren van de meest voorkomende immunologische en reumatologische aandoeningen op de kinderleeftijd.
  • Kennis van de pathofysiologie van de meest voorkomende aandoeningen binnen deze vakgebieden.
  • Behandeling van de meest voorkomende aandoeningen binnen deze vakgebieden waaronder het kunnen formuleren van een rationeel antibioticum beleid.

Samenwerkende instellingen

Radboudumc

Sollicitatie en contact

Voor meer informatie over deze profileringsstage kun je contact opnemen met Sandra Scherpenborg-Kossen, coördinator opleiding kindergeneeskunde. Email: sandra.scherpenborg-kossen@radboudumc.nl. Telefoonnummer: 024-3613175.

Radboudumc Amalia kinderziekenhuis

De Radboudumc Health Academy is één organisatie met een divers opleidingsaanbod voor verschillende doelgroepen: van paramedici tot verpleegkundigen en van artsen tot onderzoekers. Met één onderwijsinstituut kunnen professionals al tijdens de opleiding met elkaar in contact komen en vanuit één gedachte worden opgeleid. Vraagstukken in de wereld van de gezondheidszorg worden steeds complexer en vragen om diversiteit in kennis en ervaring. Samenwerken wordt steeds belangrijker. Interprofessioneel werken en leren is daarom een belangrijk speerpunt. Kijk voor meer informatie op onze website. Voor informatie over het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis bekijk deze website.

Deze instelling maakt deel uit van de OOR Oost-Nederland (ON).

Contact

Radboudumc Amalia kinderziekenhuis
Geert Grooteplein-Zuid 10
6525 GA Nijmegen

tel.: 024 361 11 11
website: https://www.radboudumc.nl/Onderwijs/Pages/default.aspx