terug

Ouderenpsychiatrie

Keuze stage in levensfasecontext Ouderenpsychiatrie

Duur
12 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Het OLVG West is een Topklinisch ziekenhuis in Amsterdam-West dat zich kenmerkt door een zeer diverse patiëntenpopulatie uit de directe omgeving. Daarnaast profileert het ziekenhuis zich regionaal en tertiair als o.a. neurologisch en psychiatrisch expertisecentrum.

De stage in de levensfasecontext Ouderenpsychiatrie wordt uitgeoefend op de polikliniek psychiatrie en medische psychologie en in de psychiatrisch consultatieve dienst. Op de polikliniek wordt nauw samengewerkt met de neurologie en de geriatrie en wordt geintegreerde zorg gegeven aan oa. parkinsonpatienten en ouderen met cognitieve klachten en/of stoornissen. 

De staf heeft een grote expertise en ervaring in de ziekenhuis- en neuro- & ouderenpsychiatrie. Aan de afdeling is een bijzonder hoogleraar Ziekenhuispsychiatrie vanuit het VU medisch centrum verbonden.

De afdeling biedt een uitstekende opleiding aan AIOS-sen psychiatrie (basisgedeelte en doorstromers), AIOS-sen huisartsgeneeskunde en co-assistenten. 

De AIOS voor de stage context ouderenpsychiatrie participeert o.a. in het MDO van het geheugenteam en ziet patienten die vandaaruit worden verwezen naar het combi-spreekuur voor een NPO bij de (klinisch) neuropsycholoog en een psychiatrische beoordeling. In het MDO geheugenteam participeren de volgende disciplines: klinisch geriater, neuroloog, (klinisch) neuropsycholoog en ouderenpsychiater.
De AIOS doet poliklinische diagnostiek (poli intake) en (vervolg-)behandelingen bij ouderen met somatische comorbiditeit, bijvoorbeeld parkinsonpatienten of andere neurologische patienten (bv. CVA), patienten met cardiovasculaire problematiek, en/of ouderen met somatische multi- somatische morbiditeit, kwetsbare ouderen, en polyfarmacie. De AIOS doet ook beoordelingen voor de Migrantenpoli Cognitieve problemen (samenwerking met de afdeling Geriatrie).  

In de PCD wordt ervaring opgedaan bij ouderen met bijvoorbeeld een complex delier, ouderen met complexe samenhang van somatiek, cognitieve stoornissen, delier en psychiatrische stoornis. Ook zie je ouderen met een TS of euthanasiewens waarbij een suicidaliteitsbeoordeling nodig is.

De stage kan worden gevolgd in West (supervisor Indrag Lampe) en in Oost (supervisor Danielle Straatsburg) in combinatie met werkzaamheden in de PCD. 

Op de afdeling psychiatrie in OLVG is er wekelijks lokaal onderwijs met psychiatrie en somatisch onderwijs. Daarnaast is er een gezamenlijk onderwijsprogramma met de vakgroepen geriatrie, neurologie, neuropsychologie en psychiatrie. 

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling