terug

Differentiatiestage Sociale pediatrie

Algemene kindergeneeskunde/ psychosomatiek bij kinderen

Duur
3 maanden
Wat gaat de aios leren?

Het OLVG in Amsterdam biedt hoogstaande, patiëntgerichte zorg in een multiculturele omgeving. Als een van de Samenwerkende Topklinische Opleiding Ziekenhuizen zijn wetenschappelijk onderzoek en opleiding vanzelfsprekend belangrijke pijlers van ons beleid.

In Amsterdam heeft een groot deel van de kinderen een niet- Nederlandse achtergrond. Elke patient, ongeacht zijn of haar afkomst, brengt zijn of haar cultuur mee naar de spreekkamer. De culturele achtergrond van jou als dokter en van de patient spelen een rol in presentatie van klachten, beleving van ziekte en omgang met het zorgaanbod. De multiculturele patienten van het OLVG is tekenend voor een grote stad en kent daardoor een typische grootstedelijke problematiek.

Wat deze stage uniek maakt is de focus op de KIOSK-polikliniek. KIOSK staat voor Kinderen met Onverklaarde Somatische Klachten. Deze polikliniek is er voor kinderen met chronische klachten waarvoor geen lichamelijke oorzaak is gevonden. Somatisch onverklaarde klachten die veel voorkomen zijn bijvoorbeeld hoofdpijn, buikpijn en vermoeidheid. Op de KIOSK-polikliniek wordt gewerkt via een geïntegreerde aanpak, waarbij de specialismen kindergeneeskunde en kinderpsychologie hun expertise bundelen. Dat betekent dat de klachten niet alleen medisch of alleen psychologisch benaderd worden, maar vanuit beide hoeken bekeken worden. De combinatie van psychologie met kinderarts maakt ook dat deze setting heel geschikt is om te oefenen of experimenteren met verschillende communicatiestijlen én om hier feedback op te krijgen. Meekijken met een consult van de psycholoog is ook heel leerzaam, omdat de manier van vragen stellen heel anders is dan tijdens de opleiding aan bod komt. Deze stage kan gecombineerd worden met een diversiteitsstage. Het OLVG biedt een goede omgeving om een diversiteitsstage te doen vanwege de gevarieerde patiënten populatie, aandacht voor video-onderwijs en de aanwezigheid van een ziekenhuisbrede commissie gericht op diversiteit en inclusie. Binnen ons team zijn er meerdere kinderartsen met affiniteit en ervaring op het gebied van diversiteit en inclusie, waaronder interculturele communicatie. Tijdens de stage kan er een eigen poli worden ingericht met een gevarieerde patientenpopulatie en is er de mogelijkheid tot videoconsulten waarop feedback kan worden gegeven. Je kan zitting nemen in de commissie diversiteit en inclusie.

Op de afdeling kindergeneeskunde van het OLVG West neemt de opleiding van arts-assistenten en co-assistenten een centrale plaats in. Er heerst een goed opleidingsklimaat.

Alle kinderartsen tenminste de basiscursus Teach the Teacher gevolgd hebben. Voor directe - in vivo - observatie van zowel co-assistenten als arts-assistenten is op de polikliniek een videoregistratie mogelijk.
arts-assistenten tijdens hun polikliniekstage nieuwe polipatienten en hun ouders (na informed consent) op DVD opnemen waarna deze collectief en/of individueel nabesproken worden en in hun portfolio kan worden opgenomen.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling