terug

Differentiatiestage

Profilering Volwassenen

Duur
12 maanden
18 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Je gaat bij ons de opleiding volgen tot psychiater. De stagemogelijkheden binnen het aandachtsgebied volwassenen zijn stemmingsstoornissen, angststoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, autisme en ADHD, eerste psychose, verslavingszorg, spoedzorg, (trans)forensische psychiatrie, transitie, (F)Fact, topklinische centra en De Nieuwe GGZ. Het praktijkgedeelte vindt plaats bij Mondriaan in de ambulante en klinische settings. Hierbij krijg je begeleiding en leer je vanuit de praktijk het vak écht kennen. Het cursorisch gedeelte van de opleiding vindt plaats op onze locatie Vijverdal in Maastricht gedurende één dag per week. Deze opleidingsdag valt binnen werktijd. De overige dagen van de week werk je als arts in opleiding tot specialist (AIOS) en bieden wij een grote diversiteit aan stageplekken. De opleiding tot psychiater heeft als voltijdsopleiding een duur van 4,5 jaar. In deeltijd duurt de opleiding naar rato langer.

Profiel Verslavingszorg
Mondriaan heeft reeds een jarenlange traditie van excellente verslavingszorg in Zuid-Limburg, waaronder een motivationeel centrum voor polydrugafhankelijkheid, de eerste heroïne-verstrekkingsprojecten en ambulante alcohol detoxificatie. Naast 6 maanden op de detox-afdeling, kan de AIOS binnen de poliklinische stage (6-12 maanden) verslavingszorg te Heerlen of Maastricht zich focussen op diagnostiek en behandeling van volwassen patiënten met verslavingsstoornissen, gericht op het leren werken in een multidisciplinair team (i.s.m. de verslavingsartsen KNMG), verdiepen van somatische kennis en adequate risicotaxatie met terugvalpreventie. De AIOS kan zich verder verdiepen in de techniek van motiverende gespreksvoering bij verslaafden en de maatschappelijke rol die de verslavingszorg vervult, bv. met het uitgebreide methadon-programma en het preventieprogramma van Mondriaan. In het onderwijs kan de aios extra onderwijsmodules van het landelijke programma hiervoor gebruiken (o.a. verslavingszorg, geïntegreerde zorg bij ernstige psychische aandoeningen) of het leertraject Verslavingspsychiatrie van het Radboud UMC volgen (zie Differentiatie Verslavingszorg). 

Profiel Forensische psychiatrie
Bij de stage Forensische Psychiatrie (6-18 maanden) in Heerlen staan diagnostiek en behandeling van volwassen patiënten met ernstige waarnemings-, denk-, stemmings- en gedragsstoornissen en een strafrechtelijke titel centraal. Hier ligt de focus op het leren werken in een multidisciplinair team binnen een klinische en poliklinische setting (incl. forensisch FACT), het leren inschatten van recidive (delict)gevaar, leren afstemmen met politie en justitie en het onder supervisie verrichten van forensische rapportages. Daarnaast biedt een stage op de Transforensische afdeling (uniek binnen Nederland) een uitdagende, vernieuwende kijk op de behandeling van psychiatrische patiënten die zich op het raakvlak tussen reguliere GGZ en forensische GGZ bevinden. Ook kan het spoor een externe stage omvatten bij samenwerkingspartners zoals de forensische tak van de GGZ Eindhoven, bij het NIFP (Vught) of het Pieter Baan Centrum. Als extra scholing kan begonnen worden met de opleiding tot pro justitia rapporteur (i.s.m. de NIFP).

Profiel Sociale psychiatrie
Voor een AIOS gericht op een meer sociaalpsychiatrisch profiel kunnen er binnen het aandachtsgebied volwassenenstages gevolgd worden binnen de diverse FACT-/wijkteams, De nieuwe GGZ (DNG) en het Spoedeisende psychiatrie/IHT-team. Binnen alle genoemde zorgprogramma’s wordt multidisciplinaire diagnostiek en behandeling verricht van ernstige en complexe psychiatrische aandoeningen die neigen naar chronische stagnatie in een ambulante setting. In de stages ligt een sterk accent op integrale netwerksamenwerking in de behandeling samen met patiënt zelf, naasten, netwerkpartners in de eerste lijn, het gemeentelijk domein en herstel- en persoonsgerichte zorg. Hierbij wordt niet alleen aan symptoombestrijding gedaan, maar aan duurzamer vergroten van de weerbaarheid van de kwetsbare patiënt met optimalisering op de verschillende levensgebieden, zoveel mogelijk in de eigen omgeving van de patiënt. Vaak is er sprake van een beperkte behandelmotivatie en gebrekkige therapietrouw, waardoor ‘assertieve’, ‘outreachende’ zorg noodzakelijk is. 

Profiel Acute psychiatrie
AIOS met een voorliefde voor acute psychiatrie en multidisciplinaire kortdurende behandelingen van patiënten met floride psychiatrische toestandsbeelden, al dan niet binnen een verplicht wettelijk kader (WVGGZ, WZD), kunnen binnen het aandachtsgebied volwassenen bij Mondriaan terecht voor stages op de HIC, Medium Care en SpoedEisende Psychiatrie (SEP)/IHT. Binnen deze stageplaatsen staan snelle interventies, risicotaxatie, agressiehantering, suïcidepreventie, crisisinterventie, eerste stabilisatie, diagnostiek, farmacotherapie en werken in teamverband sterk op de voorgrond. De stage SEP/IHT heeft een sterk outreachend karakter en hanteert de visie dat een klinische opname een zo kort mogelijk incident is binnen een behandeling die bij voorkeur zoveel mogelijk ambulant uitgevoerd wordt. 

Profiel Ernstig Psychiatrische Aandoeningen, kliniek & rehabilitatie
AIOS die zich wensen te profileren in langer durende multidisciplinaire klinische danwel ambulante behandeling en rehabilitatie van de meest kwetsbare patiënten met ernstige complexe psychiatrische problematiek, kunnen kiezen uit een combinatie van stages binnen de langdurige zorg (kliniek, de Hage), ambulante en/of klinische transforensische psychiatrie en FACT. De AIOS krijgt o.a. te maken met therapieresistente psychopathologie, complexe psychofarmacologie, comorbide somatische aandoeningen en zal zich middels de Active Recovery Triad (ART) rehabilitatiemethode focussen op persoonlijk en maatschappelijk herstel met als doel om de (chronisch zieke) patiënt geleidelijk de regie over het eigen leven terug te geven.

Profiel Psychotherapie
Alle AIOS kunnen gedurende de gehele opleiding patiënten zien in het kader van cognitieve gedragstherapie en systeemtherapie onder supervisie. In maandelijkse (groeps)supervisiesessies CGT en systeem wordt hun voortgang gemonitord en hun leerproces bewaakt door gecertificeerde psychotherapeuten. Voor een AIOS gericht op een meer poliklinisch-psychotherapeutisch profiel kunnen er binnen het aandachtsgebied volwassenenstages gevolgd worden binnen de zorgprogramma’s van PsyQ. Er kan voor een specifieke psychotherapeutische richting gekozen kan worden of voor meerdere methodieken, waaronder CGT, IPT, MBT, SFT en DGT (individueel of in groep). Desgewenst zijn er keuzestages psychotherapie realiseerbaar bij samenwerkingspartners MET ggz en Zuyderland.

Mondriaan biedt een stagemogelijkheid binnen de transforensische psychiatrie, die momenteel nergens anders in Nederland te volgen is, om ervaring op te doen met de behandeling van psychiatrische patiënten die zich op het raakvlak tussen reguliere GGZ en forensische GGZ bevinden volgens de door prof. J. à Campo ontwikkelde methodiek. 

Zuid-Limburg heeft tevens een landelijke koplopersrol en unieke positie als het gaat om De Nieuwe GGZ, zoals deze doorontwikkeld is door onder andere Prof. Ph. Delespaul, waarbij er in diverse proeftuinvormen in wijkteams conform deze nieuwe visie gewerkt wordt. 

De HIC van Mondriaan presteert de afgelopen jaren goed als het gaat om uitdragen en werken volgens de HIC-methodiek en behoort bij de HIC-audits tot een van de beter presterende van het land. 

Stichting Topklinische GGz heeft het TOPGGz-keurmerk toegekend aan drie afdelingen binnen Mondriaan: het Topklinisch centrum voor angst, dwang en trauma, het Topklinisch centrum Transitiepsychiatrie en het Topklinisch centrum voor ouderen met persoonlijkheidsstoornissen. 

AIOS die na afstuderen een rol in management danwel directie binnen de GGZ ambiëren kunnen zich in eerste instantie door middel van diverse maatschappelijke stages op het vlak van beleidspsychiatrie verder profileren. Zo kan de AIOS participeren in het medisch stafbestuur, diverse interne commissies binnen Mondriaan, stage lopen bij een van de specialist managers, de geneesheer-directeur of directie en Raad van Bestuur. Kleine ‘verwonder en verbeter’ projecten kunnen in overleg met de opleider (en directie) uitgebreid worden tot grotere projecten die organisatieonderdelen overstijgen en de AIOS diens medisch leiderschap goed uit de verf kan laten komen. In overleg met de opleider kan een getalenteerde AIOS parallel hieraan extern een aanvullende opleiding beleidspsychiatrie volgen, waaronder deelnemen aan de Talentenklas van de Federatie Medisch Specialisten.
Binnen het aandachtsgebied volwassenen is er de mogelijkheid om, in samenwerking met het Expertisecentrum Mondriaan en/of de onderzoeksschool Mental Health and Neuroscience (Mhens) van de Universiteit Maastricht en/of het MUMC+, een wetenschappelijk onderzoek te verrichten in het kader van het eindreferaat (6-12 maanden, parttime/fulltime), een artikel of in het kader van een promotieonderzoek (>12 maanden). De AIOS kan zich aansluiten bij een reeds lopend onderzoek (zie Startpunt Mondriaan) of zelf een onderzoeksopzet maken i.s.m. een post-doc of aan de vakgroep verbonden hoogleraar. Daarnaast zal de AIOS voor ongeveer 0.1 fte ingeroosterd worden voor allerlei onderwijstaken binnen Mondriaan en de Universiteit Maastricht. Hierdoor kunnen er onderwijskwalificaties (o.a. Basiskwalificatie Onderwijs, BKO) verkregen worden en kan de AIOS werken aan allerlei leiderschapskwaliteiten. Het te volgen onderwijs voor de AIOS kan gericht zijn op het leren verzorgen en/of ontwikkelen van onderwijs en/of gericht op het opzetten en verrichten van een wetenschappelijk onderzoek (o.a. een onderzoeksvoorstel schrijven, fondsen verwerven, communicatie met de medisch ethische toetsingscommissie (METC), leren wetenschappelijk (Engels) te schrijven, statistiek). 

Mondriaan beschikt over een brede waaier aan maatschappelijke stages maar ook een zelf vormgegeven maatschappelijke opdracht is in overleg mogelijk.

Show-and-tell

Wat bieden wij jou als AIOS psychiatrie?
Mondriaan is een erkend opleidingsinstituut voor diverse specialistische opleidingen waar een professioneel opleidingsklimaat heerst. Binnen Mondriaan krijgen opleidelingen ruimte voor persoonlijke ambities om uiteindelijk te groeien naar een allround zorgprofessional. AIOS met wetenschappelijke ambities of wens zich te profileren in een specifiek deelgebied worden eveneens van een brede waaier aan opleidingsmogelijkheden voorzien. Er is een grote betrokkenheid van de opleidingsstaf, hetgeen zorgt voor een veilig en stimulerend opleidingsklimaat met een persoonlijke noot en een vleugje humor.
Mondriaan heeft alle disciplines in huis waardoor je de mogelijkheid hebt om in contact te komen met een ruime diversiteit in problematiek en behandelvormen. Als AIOS werk je in een multidisciplinair team. Je levert patiëntenzorg op een integere, oprechte en betrokken wijze.
Wij bieden jou een kans om jezelf te ontwikkelen tot een professionele psychiater. Daarnaast bieden wij jou een leer-arbeidsovereenkomst (maximaal 38 uur per week) voor vijf jaar conform de AIOS schaal van de CAO GGZ. Daarnaast bieden wij opname in het pensioenfonds Zorg en Welzijn en een goed pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een eindejaarsuitkering, bruto-netto uitruilmogelijkheden, een ruime verlofregeling en collectiviteitskorting op zorgverzekeringen, balans- en vitaliteitsbudget.
De specialistische opleidingen en de commissie wetenschappelijk onderzoek van Mondriaan organiseren geregeld themabijeenkomsten en refereeravonden die bezocht kunnen worden. Ook kun je gebruik maken van de bibliotheek met digitale databanken van tijdschriften en naslagwerken.

Wat wij van jou vragen?
Je beschikt over een afgeronde WO-studie Geneeskunde. Verder heb je een passie voor de psychiatrie. Samenwerken is voor jou vanzelfsprekend. Als je stevig in je schoenen staat, initiatiefrijk bent en houdt van afwisseling, dan heten wij je graag welkom.

Mondriaan
De wereld om ons heen verandert, wij veranderen mee. Transparanter, opener, wijkgerichter, dienstbaarder, meer gericht op maatschappelijke participatie en samen leven met elkaar. Wij vinden dat de vraag, wensen en verwachtingen van patiënten, familieleden/naasten, verwijzers, ketenpartners en financiers richtinggevend zijn. Samen werken wij aan herstel, voor een geestelijk gezond Zuid-Limburg. Lees hier ons verhaal. Meer informatie over Mondriaan vind je op onze website.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling