terug

Differentiatiestage Verslavingspsychiatrie

Verslavingspsychiatrie

Duur
24 maanden
Wat gaat de aios leren?

Je gaat bij ons de opleiding volgen tot verslavingsarts. Het praktijkgedeelte vindt plaats bij Mondriaan in de ambulante en klinische settings. Hierbij krijg je begeleiding en leer je vanuit de praktijk het vak écht kennen. Het cursorisch gedeelte van de opleiding Master in Addiction Medicine, vindt plaats bij de Radboud Universiteit in Nijmegen gedurende één dag per week. Deze opleidingsdag valt binnen werktijd. De overige dagen van de week werk je als arts in opleiding tot specialist (AIOS) vooral bij het team verslavingspsychiatrie met mogelijkheid om ook stages bij andere teams van Mondriaan te volgen. De opleiding tot verslavingsarts heeft als voltijdsopleiding een duur van twee jaar. In deeltijd duurt de opleiding naar rato langer.

Een carrière in de verslavingszorg is vaak niet het eerste waar jonge artsen aan denken. Jammer, want verslavingszorg is allesbehalve saai. Vele artsen komen eerder toevallig in de verslavingszorg terecht en de meeste vinden het verrassend boeiend. Je hebt niet alleen te maken met de verslaafde patiënt, maar ook met zijn of haar hele leefomgeving en met alle andere disciplines die zich met de patiënt bezighouden. De Verslavingsarts is vaak de spil in het geheel en is bezig met zowel de somatische, psychiatrische en sociaal-maatschappelijke gezondheid. Het is een generalistische tak van de geneeskunde, want alcohol en drugs werken in op de hersenen, maar hebben ook effecten op het hele lichaam, uiteenlopend van neurologische aandoeningen tot verhoogd risico op maligniteiten, COPD, infectieziektes als HIV/aids en hepatitis B of C. Overdoseringen geven pulmonale of cardiale complicaties…
Ook is de ontwikkeling van medicatie voor verslavingen een nieuw en interessant terrein.

 

Hoe ga ik leren?

De Verslavingsarts is medisch specialist op het gebied van Verslavingsgeneeskunde en volgt een 2-jarige duale opleiding op de Radboud Universiteit.

Ben jij een basisarts met ambitie binnen de verslavingspsychiatrie? Dan bieden wij jou de kans om opgeleid te worden tot verslavingsarts! 
Werken bij Mondriaan is nooit saai. Bij ons vind je een uitdagende baan waarin ontwikkeling op professioneel en individueel vlak volop mogelijk is. Als je stevig in je schoenen staat, initiatiefrijk bent en houdt van afwisseling, dan heten wij je graag welkom.

 

Show-and-tell

Wat bieden wij jou als AIOS verslavingsarts?
Mondriaan is een erkend opleidingsinstituut voor diverse specialistische opleidingen waar een professioneel opleidingsklimaat heerst. Binnen de Mondriaan krijgen opleidelingen ruimte voor persoonlijke ambities om uiteindelijk te groeien naar een allround zorgprofessional. AIOS met wetenschappelijke ambities of wens zich te profileren in een specifiek deelgebied worden eveneens van een brede waaier aan opleidingsmogelijkheden voorzien. Er is een grote betrokkenheid van de opleidingsstaf, hetgeen zorgt voor een veilig en stimulerend opleidingsklimaat met een persoonlijke noot en een vleugje humor.
Binnen Mondriaan vinden wij dat verslaving en psychiatrie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Mondriaan heeft alle disciplines in huis waardoor je de mogelijkheid hebt om in contact te komen met een ruime diversiteit in problematiek en behandelvormen. Als AIOS werk je in een multidisciplinair team. Je levert patiëntenzorg op een integere, oprechte en betrokken wijze.
Wij bieden jou een kans om jezelf te ontwikkelen tot een professionele verslavingsarts. Daarnaast bieden wij jou een leer-arbeidsovereenkomst (maximaal 32 uur per week) voor twee jaar conform de AIOS schaal van de CAO GGZ. Daarnaast bieden wij opname in het pensioenfonds Zorg en Welzijn en een goed pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een eindejaarsuitkering, bruto-netto uitruilmogelijkheden, een ruime verlofregeling en collectiviteitskorting op zorgverzekeringen, balans- en vitaliteitsbudget.
De specialistische opleidingen en de commissie wetenschappelijk onderzoek van de Mondriaan organiseren geregeld themabijeenkomsten en refereeravonden die bezocht kunnen worden. Ook kun je gebruik maken van de bibliotheek met digitale databanken van tijdschriften en naslagwerken.

Wat vragen we van jou?
Je beschikt over een afgeronde WO-studie Geneeskunde. Verder heb je een passie voor de verslavingspsychiatrie. Samenwerken is voor jou vanzelfsprekend.

Mondriaan
De wereld om ons heen verandert, wij veranderen mee. Transparanter, opener, wijkgerichter, dienstbaarder, meer gericht op maatschappelijke participatie en samen leven met elkaar. Wij vinden dat de vraag, wensen en verwachtingen van patiënten, familieleden/naasten, verwijzers, ketenpartners en financiers richtinggevend zijn. Samen werken wij aan herstel, voor een geestelijk gezond Zuid-Limburg. Lees hier ons verhaal. Meer informatie over Mondriaan vind je op onze website.

 

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling