terug

Basisopleiding Psychiatrie Consultatieve volwassenenpsychiatrie

stage ziekenhuispsychiatrie en consultatieve psychiatrie

Wat gaat de aios leren?

Het Medisch Centrum Haaglanden bestaat uit 3 locaties: HMC Westeinde, HMC Antoniushove (Leidschendam) en HMC Bronovo, waar vooralsnog geen stageplaatsen zijn. In het Medisch Centrum Haaglanden zijn op de 3 locaties 7 psychiaters werkzaam. Het team bestaat verder uit consultatief psychiatrisch verpleegkundigen (1 op elke locatie) en een verpleegkundig specialist. Vanuit Parnassia worden in HMC voor AIOS Psychiatrie stages consultatieve- en ziekenhuispsychiatrie vervuld binnen de basisopleiding, daarnaast zijn 1-2 AIOS huisartsgeneeskunde werkzaam (3-mnds-stage), 3 ANIOS. Daarnaast is er de mogelijkheid voor AIOS om een keuzestage consultieve- en ziekenhuispsychiatrie te doen.

Op de locatie van HMC Westeinde bevindt zich de MPU met 6 bedden, waar kennis verworven kan worden omtrent somatische en psychiatrische comorbiditeit. Tevens heeft HMC Westeinde een grote, drukke SEH, waar tijdens kantooruren door de ziekenhuispsychiatrie zelf de SEH-spoedconsulten worden verricht. Door de ligging is HMC Westeinde een echt grote-stads-ziekenhuis met culturele diversiteit en veel patiënten uit zwakkere sociale milieus.

In HMC Westeinde is er een POP-poli en verder bescheiden poliklinische capaciteit tbv nazorg en inventariserende poliklinische consultmogelijkheden met korte behandeltrajecten voor patiënten verwezen door de medisch specialisten uit het ziekenhuis.

Hoe ga ik leren?

De psychiatrische consulten op alle verpleegafdelingen en het werk op de MPU bieden een breed scala aan gecombineerde somatische en psychiatrische problematiek. Hierbij is samenwerking met andere medische disciplines van belang, waarbij verdiepende kennis en vaardigheden met betrekking tot medisch inhoudelijk handelen, samenwerken en benodigde communicatieve vaardigheden kunnen worden opgedaan. Het laagdrempelige contact met de diverse stafleden/supervisoren is kenmerkend voor deze stageplaatsen.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling