terug

Volwassenpsychiatrie

Wat gaat de aios leren?

Na het afronden van het basisdeel Algemene Psychiatrie, volgt de aios ter verdieping gedurende twee jaar stages in één van de specialistische aandachtsgebieden. De regionale samenwerking maakt het mogelijk alle drie de aandachtsgebieden, volwassenen-, ouderen- of kinder -en jeugdpsychiatrie te volgen.

Tijdens de stages in de aandachtsgebieden kunnen de competenties verder ontwikkeld worden tot een hoger competentie niveau, het evaluatie-niveau op metacognitief gebied volgens Bloom. Alle thema's zullen aan de orde komen. Van de aios wordt verwacht een duidelijke competentie ontwikkeling door te maken naar het niveau van zelfstandig kunnen werken in complexe situatie binnen de primaire patiëntenzorg en binnen de keten, vanuit een wetenschappelijk denkkader. De meester-gezel situatie zal verschuiven naar een meer gelijkwaardige relatie.

De stageroute voor aandachtsgebieden van de aios wordt in overleg bepaald conform de eisen in het besluit Psychiatrie en het HOOP 2.0. Daarbij wordt zoveel mogelijk aangesloten bij de wensen en behoeften van de aios, waarbij gelet wordt op het ontwikkelen van voldoende competenties binnen alle thema's. De aios kan, in overleg met de opleider, een keuze maken aansluitend bij zijn/ haar eigen interesses uit de stages die binnen het consortium worden aangeboden of in andere erkende opleidings-instellingen. Een stage derdelijn psychiatrie of onderzoeksstage binnen het UMCG of onderzoek begeleid door het RGOc behoort tot de mogelijkheden. Een aios volgt bij voorkeur één academische stage.

Hoe ga ik leren?

De afdelingen voor volwassenenpsychiatrie binnen Mediant bieden samen veel mogelijkheden voor het aandachtsgebied. Meerdere accenten en subspecialisaties zijn hierdoor mogelijk. Naast de eerder genoemde centra met een bovenregionale functie zijn stages mogelijk bij onze samenwerkingspartners, zoals:

  • Wetenschappelijke stage UMCG, angst, ouderenpsychiatrie of psychotische stoornissen .

  • Ziekenhuispsychiatrie. In samenwerking met de Ziekenhuis Groep Twente (met locaties in Hengelo en Almelo) is deze stage mogelijk.

  • Stage verslavingspsychiatrie in samenwerking bij Tactus, verslavingszorg.

Het onderwijs tijdens het aandachtsgebied kan op maat samengesteld worden, door o.a. modules te volgen via het consortiumonderwijs. Er wordt een puntensysteem gehanteerd, zoals bij de bij- en nascholing voor psychiaters.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling