terug

Differentiatiestage

reconstructieve urethra- en peniele chirurgie

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

De EPA’s vormen de basis van de lokale beoordelingsgesprekken. De EPA’s worden bijgehouden en gecommuniceerd met de opleider. Het streven is om tijdens de lokale stage op de EPA’s urethrachirurgie, Morbus de la Peyronie, trauma lagere urineweg minimaal op niveau 4 te behalen.

Hoe ga ik leren?

De AIOS werkt 2 dagen in de week voor een periode van 6 maanden in het Slingerland Ziekenhuis te Doetichem. De donderdag is tijd voor gezamenlijke polikliniek. Er worden nieuwe patiënten geëvalueerd en geïndiceerd middels gesprek, urethroscopie en retrograad urethrogram. Geopereerde patiënten komen terug voor XRUG en katheter verwijdering. Daarnaast zien de AIOS follow up patiënten. Vrijdag wordt geopereerd. Gemiddeld zijn er twee urethra reconstructies per operatiedag. (Totaal 2017: 94 reconstructies). Tijdens deze periode zal de assistent gekoppeld zijn aan collega Erich Taubert. Deze zal de opleiding aldaar begeleiden en terugkoppelen met de opleider in het MUMC+. Daarnaast opereert collega Taubert 1 keer per maand in het MUMC+

Uiteraard is het mogelijk deze stage te combineren met bijvoorbeeld de functionele/ neuro-urologie.

Er is een doorlopende database registratie waaruit wetenschappelijk onderzoek mogelijk is. Er wordt van de assistent verwacht een bijdrage te leveren aan een artikel over urethrachirurgie.

Show-and-tell

Sinds 2015 worden verschillende geregistreerde urologen uit den lande, op regelmatige basis ontvangen om zich te bekwamen in de reconstructieve urethrachirurgie. De reden hiervoor is het ontbreken van deze opleidingsmogelijkheid in de meeste opleidingsklinieken en de grote exposure en ervaring die in het Slingeland beschikbaar is. Dit heeft geleidt tot de vraag van opleidingsassistenten om een deel van hun opleiding in het Slingeland, Doetinchem, te kunnen doorlopen.

Doel is het aanvullen van de opleiding met genitale reconstructieve chirurgie voor zesde jaars urologie in Nederland. In het Slingeland vinden meer dan 100 urethrale reconstructies per jaar plaats. Dit aanbod varieert tussen eenvoudige primaire korte bulbaire anastomoses en zeer complexe redo pan urethrale LSA stricturen. De totale ervaring is in de laatste 10 jaar uitgegroeid tot meer dan 500 reconstructies. Ook Peyronie correcties wordt ongeveer 20 keer per jaar uitgevoerd.

Tot op heden is er ervaring met het opleiden van twee kant en klare urologen en een laatste jaars assistent uroloog die het boven beschreven programma heeft doorlopen. Allen voeren in hun eigen kliniek urethrareconstructies uit met verschillende complexiteit. Allen zijn ook betrokken in de landelijke beweging om reconstructieve urologie op een structureel hoger niveau te krijgen in Nederland.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling