terug

Basisopleiding Psychiatrie

UOP: Universitaire opleiding psychiatrie Zuid-Limburg

Duur
24 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Universitaire opleiding Psychiatrie

 

De Universitaire Opleiding Psychiatrie Zuid (UOPZ) is een samenwerkingsverband tussen Mondriaan GGZ, Maastricht Universitair Medisch Centrum+ (MUMC+), Zuyderland MC en MET ggz. Zij hebben een groot en divers behandelaanbod ontwikkeld binnen een netwerk van actieve multidisciplinaire behandelprogramma's in de regionale GGZ, met veel aandacht voor specialistische, evidence-based behandelingen, wijkgerichte zorg en een juiste balans tussen wetenschappelijke evidentie en de unieke ervaringen van individuele patiënten. De focus ligt op de ‘complexe psychiatrische stoornissen’ gekenmerkt door vele vormen van comorbiditeit.

 

De regio heeft een landelijke voorbeeldfunctie op het gebied van de psychosezorg, de neuropsychiatrie (ook in het kader van de geronto-psychiatrie), de transitiepsychiatrie en de ziekenhuispsychiatrie (topreferente MedPsych units voor volwassenen en kinderen). Daarnaast worden gezamenlijk voortdurend innovatieve nieuwe zorgonderdelen opgezet, zoals de Transforensische zorg, De Nieuwe GGZ (DNG), Topklinisch centrum voor Persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen en @Ease voor jongeren. De psychiaters hechten aan het kweken en behouden van een collegiale, informele atmosfeer, een veilig opleidingsklimaat en de sinds jaren bestaande uitstekende reputatie als opleidingsinstituut.

 

De Universiteit Maastricht is een van de weinige Nederlandse Universiteiten met een KNAW-erkend psychiatrisch top-onderzoekprogramma.

 

Jaarlijks zijn er 5 nieuwe opleidingsplekken te verdelen bij Mondriaan. Bij een voltijdsaanstelling duurt de opleiding tot psychiater 4½ jaar en deze is ingericht volgens het nieuwe (juli 2020) landelijke opleidingsplan “De Psychiater” met evenwichtige aandacht voor de 3 leerlijnen. Het algemene deel van de opleiding duurt 3 jaar en dit mag je grotendeels zelf inkleden met een aantal verplichte onderdelen, waaronder een stage bij de kinder- en jeugdpsychiatrie, ouderenpsychiatrie, ziekenhuispsychiatrie en de spoedeisende psychiatrie. Daarna heb je nog de mogelijkheid om je 18 maanden te profileren in een levensfasegebonden (volwassenen, ouderen of kinder- en jeugd), vakinhoudelijke (forensisch, psychotherapeutisch) of vakoverstijgende (wetenschap, beleid) profilering. Iedere AIOS krijgt de mogelijkheid om zoveel mogelijk zelf de opleiding op maat vorm te geven: samen met de opleider stel je een opleidingsschema vast voor je start. Gedurende de opleiding stemmen we af of dit schema nog steeds met jouw opleidingswensen overeenkomt. Het streven is dat je als AIOS inzicht krijgt in je drijfveren en kwaliteiten met als doel een duurzame inzetbaarheid en werkplezier voor de toekomst.

De opleidingsactiviteiten zijn georganiseerd door het Expertisecentrum, onder leiding van prof. K. Schruers. Er is een viertal opleiders die het dagelijks bestuur van de opleiding vormt. De opleiding voorziet in een met eigen docenten opgebouwd cursorisch curriculum, met veel aandacht voor transdiagnostisch denken en de contextuele invloed op de manifestatie van psychopathologie, onderliggende biologische mechanismen (neuroscience) en diverse psychotherapeutische stromingen. Dit onderwijs wordt gezamenlijk georganiseerd met GGzE te Eindhoven in een frequentie van 1 keer per week gedurende een complete dag. Daarnaast bestaat er een tweewekelijks lokaal programma met onder andere richtlijn- en complicatiebesprekingen, CAT-presentaties, somatiekonderwijs en casuïstiekbesprekingen. De UOPZ maakt tevens deel uit van de Opleidings- en OnderwijsRegio Zuid-Oost Nederland (OOR ZON).

In het kader van je opleiding word je tevens in de gelegenheid gesteld de verplichte, persoonlijke leertherapie te volgen. Deze wordt volledig vergoed. Daarnaast mag je vijf dagen per jaar deelnemen aan congressen buiten je (verplichte) opleidingsbijeenkomsten om en is het de bedoeling dat je minstens één keer tijdens je opleiding een congres in het buitenland bezoekt.

 

Samenwerkende instellingen
Maastricht Universitair Medisch Centrum MUMC
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling