terug

Differentiatiestage Neuro-oncologie

Neuro-Oncologie

Duur
12 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Het LUMC en Haaglanden MC zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de neuro-oncologische zorg voor patiënten in de regio rondom Leiden en Den Haag. Beide ziekenhuizen hebben hun eigen subspecialisaties voor neuro-oncologische ziektebeelden. Het HMC is landelijk erkend expertisecentrum voor gliomen en één van de grootste centra van Nederland voor wat betreft operaties van gliomen. Postoperatieve nabehandeling vindt plaats in beide centra, in nauwe samenwerking met het multidisciplinaire team van neuro-oncologen, neurochirurgen, radiotherapeuten, internist-oncologen, neuropathologen en gespecialiseerd verpleegkundigen. Hoog-complexe specialistische neuro-oncologische zorg is geconcentreerd in het LUMC, met een bijzondere aandacht voor schedelbasistumoren, neurofibromatose type II en neurologische complicaties van kanker(behandeling).

Als AIOS werk je op maandag en donderdag in het HMC, locatie Antoniushove, en de overige dagen in het LUMC. Bij een parttime aanstelling vervalt één dag aanwezigheid in het LUMC. Je doet in beide centra zelfstandig spreekuur onder supervisie van de neuro-oncoloog, participeert in de multidisciplinaire besprekingen op maandag en dinsdag en bent op locatie Antoniushove betrokken als consulent voor de klinische oncologische patiënten. Als AIOS neem je deel aan het cursorisch neurologie onderwijs van het LUMC en presenteer je tijdens de stage een patiënt op de wekelijkse patiëntendemonstratie. Daarnaast volg je het algemene onderwijsprogramma, neem je deel aan radiologiebesprekingen, de maandelijkse onderzoeksbespreking en het tumorwerkgroepoverleg waarin beide ziekenhuizen deelnemen.

Wetenschappelijk onderzoek is een belangrijk onderdeel van de samenwerking tussen LUMC en HMC. Patiënten nemen frequent deel aan lokale/nationale studies of internationale trials in EORTC verband. Expertise bevindt zich in het bijzonder op het gebied van klinisch onderzoek naar uitkomstmaten, zoals kwaliteit van leven, epilepsie en cognitie. Eigen initiatieven voor wetenschappelijke onderzoeksprojecten worden ondersteund en aangemoedigd.

Ben je geïnteresseerd in een stage met grote diversiteit aan neuro-oncologische casuïstiek, waarin je participeert in zowel een perifere als academische werkomgeving? Neem dan contact op.

Samenwerkende instellingen
Haaglanden Medisch Centrum
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling