terug

Volwassenpsychiatrie Klinische volwassenenpsychiatrie

Kristal: psychiatrie bij verstandelijke gehandicapten kliniek en polikliniek

Duur
6 maanden
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

Kristal Centrum van verstandelijke beperking is een specialistisch centrum, onderdeel van Rivierduinen.

Kristal kent een specifieke patiëntenpopulatie; verstandelijk gehandicapte volwassenen en jeugd met diverse psychiatrische en somatische stoornissen. Kristal heeft twee ambulante afdelingen voor volwassenen in Leiden en Gouda en een afdeling voor kinderen en jeugd in Leiden. Er werken in totaal 50 medewerkers en 4 psychiaters.

De diagnostiek en behandeling van Kristal is gebaseerd op twee benaderingen, te weten de integratieve benadering van prof. A Dosen en het competentievergrotend werken zoals o.a. beschreven door Slot en Spanjaard. Voor het differentiëren van de symptomen maakt Kristal sinds 2008 gebruik van de DM-ID (aangepaste versie van de DSM-IV-TR voor deze doelgroep) van Fletcher e.a., naast de DSM IV-TR.

De stageplek bij Centrum Kristal in een setting voor ambulante behandeling en diagnostiek van kinderen, jeugdigen en volwassenen met een verstandelijke beperking (IQ lager dan 85) en psychiatrische problemen. Kristal biedt ook hulp aan mensen uit hun directe omgeving. Dit kunnen ouders, partners of gezinsleden zijn en hulpverleners die bij de dagelijkse zorg betrokken zijn.

De cliënten zijn in principe woonachtig in de regio van Rivierduinen, te weten Zuid-Holland Noord en Midden-Holland. Verwijzers zijn huisartsen, schoolartsen, artsen voor verstandelijk gehandicapten en andere specialisten.

Doel van de stage
De stage is gericht op het verwerven van kennis en vaardigheden met betrekking tot:
- Diagnostiek: bij de doelgroep van Kristal vormen de symptomen van verstoord psychisch functioneren niet altijd de leidraad voor de onderkenning. De onderkenning is immers minder eenduidig, omdat het onderscheid tussen normaal en abnormaal gedrag moeilijker te onderscheiden is vanwege de ontwikkelingsstoornis. Ook is de symptomatologie vaak minder gedifferentieerd. Gezien de complexiteit van de doelgroep zijn er altijd meerdere disciplines betrokken bij de diagnosestelling en vindt waar nodig een uitgebreide diagnostische fase plaats.
- Behandeling: leidend in de keuze van behandeling zijn de, in reguliere zorgprogramma’s beschreven evidenced based behandelingen. De reguliere zorgprogramma’s voor Persoonlijkheidsstoornissen en Stemming, Angst en Somatoforme stoornissen zijn reeds door Kristal aangepast voor de doelgroep.

Leersituatie/werkactiviteiten
Praktische leersituaties in patiëntencontact (psychiatrisch onderzoek, medicatiecontacten), contact met patiënten-systeem, separeerbezoek, verslaglegging (interne en externe correspondentie), indicatiecommissie, teamoverleg, behandelplanbesprekingen, ochtendoverleg, allemaal gesuperviseerd door de psychiater. Casuïstiekbesprekingen en referaten; patiënten-onderzoeken met supervisies. Evaluaties hiervan volgens HOOP.
De AIOS zal primair werkzaam zijn bij de afdeling Volwassen. Het advies is om tijdens de stage ook een aantal onderzoeken te doen voor de afdeling Kind en Jeugd in Leiden om op die wijze een goed beeld te krijgen van het veld in bredere zin. De supervisie zal worden gegeven door een van de psychiaters werkzaam binnen het volwassenenteam.

Hoe ga ik leren?

Aandachtsgebied - Ambulant/ consultatief/ (poli) klinisch volw/. Psych. Psychotherapie/spoedeisende

De stage is gericht op het verwerven van kennis en vaardigheden met betrekking tot:

Diagnostiek: bij de doelgroep van Kristal vormen de symptomen van verstoord psychisch functioneren niet altijd de leidraad voor de onderkenning. De onderkenning is immers minder eenduidig, omdat het onderscheid tussen normaal en abnormaal gedrag moeilijker te onderscheiden is vanwege de ontwikkelingsstoornis. Ook is de symptomatologie vaak minder gedifferentieerd. Gezien de complexiteit van de doelgroep zijn er altijd meerdere disciplines betrokken bij de diagnosestelling en vindt waar nodig een uitgebreide diagnostische fase plaats.

Behandeling: leidend in de keuze van behandeling zijn de, in reguliere zorgprogramma’s beschreven evidenced based behandelingen. De reguliere zorgprogramma’s voor Persoonlijkheidsstoornissen en Stemming, Angst en Somatoforme stoornissen zijn reeds door Kristal aangepast voor de doelgroep.

Alle competenties komen in deze stage aan de orde, met nadruk op medisch handelen, communicatie, samenwerking en professionaliteit, tevens maatschappelijk handelen en organisatie; kennis en wetenschap kan expliciet aan de orde komen in een onderzoeksproject.

Het vereiste niveau van de competenties wisselt per competentie. Soms beschikt de AIOS over voldoende tot goede kennis voor de betreffende competentie of beschikt de AIOS volledig zelfstandig over de competentie in eenvoudige situaties, soms beschikt de AIOS met gerichte werkbegeleiding over de betreffende competentie in eenvoudige complexe situaties. Voor diverse AIOS is de doelgroep immers nieuw. Het competentieniveau zal wel in de stage stijgen:

Leermiddelen en toetsen

De leermiddelen en toetsen bestaan uit supervisie en mentorschap. Daarnaast op stage gericht onderwijs, refereerbijeenkomsten bij en klinische conferenties, CAT, KPB, klinische presentaties en somatisch onderwijs.

De AIOS volgt het EPA-onderwijsblok van het landelijk psychiatrie-onderwijs, met onderwijsblokken naar keuze en aansluitend bij de stage.

Deze activiteiten worden getoetst conform HOOP; (KPB's, KPB-overdracht; 360º-beoordeling; beoordeling brieven en dossiers; beoordeling CAT en referaten; stagebeoordeling; voortgangsgesprekken; jaarlijkse beoordeling van het niveau van de competenties; kennistoetsen van het cursorisch onderwijs).

Er is werkbegeleiding en supervisie door psychiaters en psychologen. Daarnaast zijn er refereerbijeenkomsten en klinische conferentie. Leersituaties in patiëntcontact, contact met het patiëntsysteem; separeerbezoek, teamoverleg; ochtendrapport en het schrijven van brieven; teamoverleg: ochtendrapport en het schrijven van brieven.

Competenties
Alle competenties komen in deze stage aan de orde, met nadruk op medisch handelen, communicatie, samenwerking en professionaliteit, tevens maatschappelijk handelen en organisatie; kennis en wetenschap kan expliciet aan de orde komen in een onderzoeksproject.
Het vereiste niveau van de competenties wisselt per competentie. Soms beschikt de AIOS over voldoende tot goede kennis voor de betreffende competentie of beschikt de AIOS volledig zelfstandig over de competentie in eenvoudige situaties, soms beschikt de AIOS met gerichte werkbegeleiding over de betreffende competentie in eenvoudige complexe situaties. Voor diverse AIOS is de doelgroep immers nieuw. Het competentieniveau zal wel in de stage stijgen.

EPA’s waaraan specifiek gewerkt wordt (vetgedrukt in het bijzonder):

  1. PO en BHP m.n. volwassenen, soms kinderen en jeugd
  2. Therapeutische relatie
  3. Psychiatrisch-somatische behandeling
  4. Farmacotherapeutisch consult
  5. Systeemgesprek
  6. Risicomanagement
  7. Suïcidaliteitbeoordeling
  8. Verplichte zorg, m.n. ZM/Wet Zorg en dwang
  9. Interprofessioneel consultvoering en overdracht
  10. Leiding geven aan team
Samenwerkende instellingen
Leids Universitair Medisch Centrum LUMC
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling