terug

Volwassenpsychiatrie Spoedeisende volwassenenpsychiatrie

spoedeisende psychiatrie - volwassenen - ambulant

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

De stage wordt gelopen binnen de crisisdienst van de zorgfunctie acute psychiatrie, zowel overdag als buiten kantoortijd.

Beschrijving van de werkomgeving
De AIOS is werkzaam binnen het Intensive Home Treatment waar de crisisdienst een onderdeel van is. Dit organisatieonderdeel is een eenheid die voor de regio Leiden en omgeving acute psychiatrische beoordeling en hulpverlening verzorgt en tevens Intensieve Home Treatment biedt voor in behandeling zijnde patiënten binnen de polikliniek en de acute psychiatrie. Het gaat daarbij om beoordelingen in acute psychiatrische situaties.
Sinds de zomer van 2017 is een Psychiatrische Eerste Hulp geopend, waarbij de politie verwarde mensen kan presenteren, die door hun gedrag de aandacht op zich hebben gevestigd. De psychiatrische beoordelingen worden door de crisisdienst verricht.
AIOS nemen deel aan de diensten acute psychiatrie buiten kantoortijd, max drie diensten per maand. Diensten zijn op basis van aanwezigheid van 15.00-23.00 uur met als start locatie Sandifortdreef te Leiden, vanaf de Psychiatrische Eerste Hulp.
Binnen de crisisdienst buiten kantoortijd (BUKA) werkt de arts-assistent voor het gehele Rivierduinen-gebied samen met de triagist, een ervaren sociaal psychiatrisch verpleegkundige, verpleegkundig specialist, verpleegkundige IHT en de achterwacht psychiater. Er is sprake van meerdere koppels AIOS/ANIOS met een SPV

Doel van de stage
In de stage wordt van de AIOS verwacht dat hij/zij zich in brede zin zal bekwamen in het ambulante sociaal psychiatrische veld en spoedeisende interventies. Belangrijke kenmerken van de crisisdienst zijn: snelle triage, psychiatrische beoordelingen in crisissituaties, risicotaxatie, zowel ambulant outreachend als binnen de instelling, teamwork, opnamevoorkomend, ambulante crisisafhandeling en gerichte doorverwijzing.
De stage is gericht op het verwerven van kennis en vaardigheden m.b.t. acute diagnostiek en behandeling in spoedeisende situaties van volwassenen met acute ernstige psychiatrische stoornissen in een multidisciplinair team. De AIOS doet ervaring op in beoordelingen in het kader van de WVGGZ en WZD en het uitschrijven van geneeskundige verklaringen. Integreren van de opgedane kennis uit voorgaande basisjaarstages is zeer belangrijk. Tevens moet de AIOS leren omgaan met en interveniëren in complexe systeem escalaties, waarbij het betrekken van de systeemcontext zeer belangrijk is. De AIOS leert de psychosociale stressfactoren te evalueren en te werken in de sociale context. Bovendien doet de AIOS verdergaande ervaring op door participatie tijdens ANW-diensten voor de Rivierduinen regio.

Leersituatie/werkactiviteiten
De AIOS heeft een centrale positie binnen de crisisdienst en het IHT team. Hij/zij is als eerste arts aanspreekbaar voor spoedeisende zaken. De beoordeling suïcidaliteit, oordeels- en kritiekstoornissen, beoordeling psychosociale stresssituaties, beoordeling aandeel en aanwezigheid psychiatrische stoornissen en risicotaxaties zullen dagelijkse werkzaamheden zijn. Ook taxatie noodzaak en inhoud voortgezette behandeling, CM- en opname-beoordelingen horen hierbij. De AIOS stelt een behandelplan op samen met de achterwacht psychiater. De AIOS coördineert de beoordelingen en vervolgbehandelingen onder supervisie van de achterwacht psychiater. De AIOS heeft tevens als taak te zorgen voor adequate verslaglegging in het EPD conform Rivierduinen richtlijnen en het opstellen van de crisisverslag brief aan verwijzers, evenals de afsluitbrief.

Telefonisch wordt binnen kantoortijd aangemeld door verwijzers ( verwijzingen zijn afkomstig uit het ambulante veld (huisartsen, artsen Alrijne ziekenhuis en LUMC, woonvormen, GGD arts, politie) en ook intern vanuit de instelling: behandelaren uit de andere zorgfuncties, waarbij meldingen worden aangenomen door SPV en AIOS van dienst. Zij verwerken dit in een standaard aanmeldformulier in het EPD waarbij naast bekende NAW gegevens ook onderzoek naar de reden van aanmelding, noodzaak spoed, bekende somatiek, bekende psychiatrie, medicatie, psychosociale stress factoren en taxatie op agressiefactoren wordt verricht samen met de verwijzer. Naast crisisbeoordeling biedt de crisisdienst ook telefonische consultatie aan huisartsen en andere verwijzers.

Na de aanmelding wordt contact opgenomen met patiënt en diens belangrijke naasten en wordt gepland waar patiënt gezien wordt: op locatie dan wel binnen de instelling. Middels een inventariserend gesprek wordt de crisissituatie toegelicht en uitgediept. Taxatie van suïcide gevaar, gevaar op agressie, beoordeling oordeelsvermogen, hoort hierbij naast het uitvragen van risico verhogende of beschermende factoren. Het gesprek wordt gevoerd door de AIOS samen met de SPV in nauw overleg met de psychiater- achterwacht. Gepoogd wordt tot behandel-afspraken te komen ter voorkoming van verdere psychiatrische escalatie, waarbij het betrekken van IHT (Intensive Home Treatment team) tot de mogelijkheden behoort, naast ambulante vervolgcontacten of eventuele crisisopname. De AIOS komt tot psychiatrische formulering van de problematiek, legt dit vast in het crisisverslag samen met de SPV in het EPD en zorgt voor snelle terugkoppeling naar de verwijzer en het versturen van de crisisbrief. De AIOS plant vervolgcontacten, stemt af met patiënt t.a.v. farmacotherapeutische keuzes en verzorgt receptuur. Ook CM- of ZM-beoordelingen i.h.k.v. de WVGGZ worden door de AIOS verricht samen met de dienstdoende psychiater. De AIOS kan zelf middels een Khonraad- account een geneeskundige verklaring WVGGZ opstellen. Ook de IBS-en binnen de WZD worden verzorgd door de crisisdienst, nadat de huisarts in overleg met het Regionaal Aanmeldpunt regio Zuid-Holland Noord (RAP) een bed in een verpleeghuis heeft gerealiseerd.
Binnen de crisisdienst bestaat de mogelijkheid van subacute vervolgcontacten ter verdere crisisresolutie. Indien de crisis is opgelost en geen noodzaak tot verdere psychiatrische behandeling bestaat, wordt patiënt naar de huisarts terugverwezen. De huisarts wordt gebeld en een afsluitingsbrief volgt. Bij wel bestaan noodzaak verdere behandeling kan patiënt naar een van de andere zorgfuncties doorverwezen worden. Vaste verwijsprocedures bestaan hiervoor, evenals spoed-afspraken over inname door de andere zorgfuncties. Ook kan gekozen worden voor psychiatrische opname; vrijwillig, dan wel middels CM. Bij verdenking somatische problematiek die acute beoordeling vergt, kan patiënt verwezen worden naar de SEH van het LUMC. Bij opname aldaar neemt de lokale consultatieve psychiatrische dienst de behandeling over. Er is ook een PAAZ afdeling in het LUMC.
De AIOS legt duidelijk vast wat de behandelafspraken zijn in crisisverslag, crisisbrief en voortgangsrapportage. De AIOS zorgt voor tijdige verslaglegging.

Hoe ga ik leren?

Competenties
Alle competenties komen in deze stage aan de orde, met nadruk op medisch handelen, communicatie, samenwerking en professionaliteit, tevens maatschappelijk handelen en organisatie; kennis en wetenschap kan expliciet aan de orde komen in een onderzoeksproject. Het niveau van te behalen competenties is afhankelijk van het opleidingsjaar van de AIOS. In het algemeen zal het zich ontwikkelen van EB naar CZ.

EPA’s waaraan gewerkt wordt (vetgedrukt in het bijzonder):

  1. PO en BHP m.n. volwassenen
  2. Therapeutische relatie
  3. X
  4. Farmacotherapeutisch consult
  5. Systeemgesprek
  6. Risicomanagement
  7. Suïcidaliteitbeoordeling volwassenen
  8. Verplichte zorg, m.n. CM
  9. Interprofessioneel consultvoering en overdrach
  10. Leiding geven aan team

Ons team is gastvrij en warm en streeft naar een prettig werkklimaat (en leerklimaat) voor iedereen. Flexibiliteit en collegialiteit zijn eigenschappen die het team karakteriseren en die we ook van jou verwachten.

  • Als AIOS ben je verantwoordelijk voor diagnostiek en inschatting van de benodigde zorgintensiteit. In deze stage zal specifiek helder worden welke invloed de psychosociale context op deze inschatting heeft. Je leert hoe het kan dat bij twee patiënten met op het oog vergelijkbare klachtenpresentatie, aan de een geen enkele zorg wordt geboden, terwijl bij de ander een opname, desnoods onder dwang, nodig is.
  • Je leert je eigen ethische principes te verwoorden en te bevragen in de afwegingen die nodig zijn bij het behandelen van patiënten die een andere zienswijze hebben op de problematiek (ziek/niet ziek).
  • Je leert (stapsgewijs) omgaan met de krachten die vanuit externe partijen worden uitgeoefend op de psychiatrie.
  • Er is de mogelijkheid te proeven aan wetenschappelijk onderzoek. Er loopt een onderzoekslijn naar de effecten van suïcidaliteit op naasten. Zowel in het uitvoeren van de interviews (dataverzameling) als bij uitwerking van de resultaten is het mogelijk om te participeren. Momenteel wordt een zorg-verbetertraject rondom psychiatrie in de kraamperiode opgezet, wat ook wetenschappelijk onderbouwd dient te worden.

Je wordt uitgenodigd voor de Jelgersma-lezingen in het LUMC (maandelijks op dinsdagmiddagen) en de refereeravonden in consortiumverband (4 á 5x per jaar op donderdagavonden).

Uiteraard volg je het onderwijs van de NVVP, in Rivierduinen op woensdagochtend, in tutorgroepen (www.psychiatrieonderwijs.nl).

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling