terug

Volwassenpsychiatrie Psychiatrische psychotherapie bij volwassenen

Psychotherapie stage, m.n. gekarakteriseerd door MBT, maar ook met DGT en traumatherapie (EMDR, NET)

Duur
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

Plaats van de AIOS in de werkomgeving
Als AIOS zal je gedurende een jaar onderdeel zijn van het MBT team. Als MBT team zet je samen lijnen uit; onderlinge afstemming over proces / doelstelling etc is van uiterst groot belang.
Participeren in het MBT-team is een unieke ervaring die bijzonder goed aansluit bij de laatste opleidingsfase. Je zult kennis maken met een psychotherapietechniek (bevorderen mentaliseren) die gestoeld is op echt contact maken met de patiënt. Deze vaardigheid maakt het werken met mensen met ernstige persoonlijkheidsstoornissen een stuk prettiger en kan daarnaast ook van pas komen in je gesprekken met patiënten met andere problematiek. Interessant aan deze therapievorm is dat het je als therapeut zelf ook aanzet tot zorgvuldiger mentaliseren. Je wordt je bewust van wat je denkt en voelt in contact met de patiënt, maar ook als mens met - zoals ieder mens dat heeft - momenten waarin je eigen mentaliserend vermogen op de proef wordt gesteld (bijvoorbeeld door werkstress, drukte of emotionele zaken in je privésfeer).
Concreet houdt het in dat je tijdens de stage individuele psychotherapie zal geven aan patiënten met ernstige persoonlijkheidsproblematiek en veel comorbiditeit (zoals middelen misbruik / ADHD / trauma etc). Je zult ook verantwoordelijk zijn voor medicatie contacten, die je vanuit hetzelfde kader zult vormgeven. Voorts is er een mogelijkheid om groepspsychotherapie te geven, traumabehandeling (EMDR / NET) dan wel relatie of systeemgesprekken te voeren.
Ook zal je leren om op een andere wijze (niet alleen risico taxeren etc) om te gaan met oplopende suïcidaliteit en interventies daaromtrent.
Daarnaast participeert de AIOS binnen de crisisdienst (avond - nacht - weekend).
Ook zal de AIOS participeren in refereerbijeenkomsten op de locatie Voorhout en ook zelf een referaat voorbereiden.

Patiënten met persoonlijkheidsproblematiek worden behandeld met Mentalisatie Bevorderende Therapie (MBT), waarbij zowel een ‘poli intensief’ als een ‘poli light’ programma geboden kan worden. De modules worden gedeeltelijk gegeven in groepen en gedeeltelijk individueel. Aangezien deze categorie patiënten gekenmerkt wordt door veel problemen op diverse levensgebieden (financiën, huisvesting, opvoeding, gebrek aan dagstructuur) wordt ook hier veel aandacht aan geschonken. Indien nodig kunnen patiënten voor een korte crisisinterventie gebruik maken van de acute dagbehandeling (ADB) of de acute opname afdeling (HIC) in Leiden.

Patiënten met PTSS worden voornamelijk behandeld met Eye Movement Desensitization Therapy (EMDR), Narratieve Exposure Therapie (NET) en aanvullende psychotherapie (cognitief of meer inzichtgevend) gericht op de verwerking van de traumata.

Supervisie door psychiaters en psychologen wordt veel geboden. In mentoraat is ook ter plaatse voorzien. Daarnaast zijn er op locatie refereerbijeenkomsten en klinische conferenties.
Leersituaties zijn er uiteraard in het patiëntcontact, contact met het patiëntsysteem, in groepsbehandelingen, maar ook in het teamoverleg, het ochtendrapport, de lunchreferaten, en de onderwijsmomenten van de opleiding binnen GGZ Rivierduinen. Je leert in een veilige, supportieve omgeving, in een prettig, collegiaal team.

De stage wordt geboden in Leiden, één van de locaties van GGZ Rivierduinen. De locatie ligt aan de Sandifortdreeft, tegenover het LUMC en met het NS-station op loopafstand. Ook Den Haag en van Amsterdam zijn op korte afstand.

De opleiding van GGZ Rivierduinen vormt samen met Parnassia en het LUMC het consortium psychiatrie van de OOR Zuid-Holland Noord, ook OOR Leiden genoemd.

Aanvang stage in overleg. Er is ruimte voor 1 à 2 AIOS specifiek voor deze stage. De stageduur is één jaar, omdat veel therapeuten wisselingen het leerrendement van de stage vermindert, maar ook het therapeutisch proces van de patiënten niet te goede komt.

Hoe ga ik leren?

Doel van de stage
Diagnostiek en behandeling van volwassenen met een ernstige persoonlijkheidsstoornis waarbij vaak sprake is van veel comorbiditeit. Doel is om multidisciplinair te werken, met psychotherapie en toegepaste farmacotherapie, individuele en systeem interventies, acute psychiatrische en somatische crisisinterventie tijdens ANW-diensten.

Leersituatie/werkactiviteiten
Praktische leersituaties in patiëntcontact, contact met patiëntsysteem, multidisciplinair werken, het schrijven van brieven, het participeren in teamoverleg, ochtendrapport, intervisie en behandelplanbesprekingen, hierin gesuperviseerd door de psychiater en / of klinisch psycholoog.
Als individueel therapeut leer je concreet en doelgericht aan de slag te gaan met een patiënt op een mentaliseren bevorderende wijze.
Elk half jaar zal je als individueel therapeut samen met de regiebehandelaar evaluatiegesprekken voeren met patiënten over de voortgang. Als AIOS maak je hier verslag van en pas je indien nodig het behandelplan aan.
Samen met de supervisor worden patiënten gezien, waarbij de AIOS dan wel als arts, dan wel als individueel therapeut betrokken is. Evaluaties hiervan gaan volgens De Psychiater.
Daarnaast neemt de AIOS wekelijks deel aan de refereerbijeenkomst en houdt bij toerbeurt ook een referaat of casuïstiekbespreking.
De werkzaamheden van de AIOS bestaan uit integrale diagnostiek en behandeling van het psychiatrisch toestandsbeeld en bijkomende somatische problemen in multidisciplinair teamverband; het organiseren van vervolgbehandeling; acute klinische psychiatrische en somatische crisisinterventie tijdens ANW-diensten.
De AIOS houdt de administratie van het werk bij.
De AIOS organiseert de eigen taken adequaat.

Naast het MBT-team kun je ook een door de Vereniging EMDR Nederland erkende basisopleiding EMDR volgen en is er ruim voldoende mogelijkheid om meer ervaring op te doen met deze vorm van psychotherapie. Op de polikliniek wordt daarnaast ook Narratieve Exposure Therapie aangeboden. Voor de polikliniek zullen je werkzaamheden verder bestaan uit een verdieping van de vaardigheden in cognitieve gedragstherapie en het doen van onderzoek en indicatiestellingen (O&I) en een voorwachtfunctie voor onze klinieken buiten kantoortijd.

De stageduur - één jaar - is in deeltijd mogelijk.

Een waardevol en veelzijdig jaar met veel mogelijkheden voor het ontwikkelen van psychotherapeutische vaardigheden waar je later nog regelmatig met veel plezier aan terug zal denken !

Show-and-tell

Unieke psychotherapiestage in een veilige, supportieve en enthousiasmerende leeromgeving.

Samenwerkende instellingen
Leids Universitair Medisch Centrum LUMC
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling