terug

Volwassenpsychiatrie Keuze

eetstoornissen en comorbiditeit bij volwassenen en adolescenten

Duur
6 maanden
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

Doel van de stage

Het diagnosticeren en behandeling van patiënten met een ernstige eetstoornis en de daarbij gepaard gaande comorbiditeit. Het leren behandelen in een multidisciplinair teamverband met een speciale aandacht voor systemisch werken. Bij een stage van 12 maanden zijn er veel psychotherapeutische mogelijkheden ( schematherapie, systeemtherapie).
Het leren omgaan met soms ethisch complexe situaties waarbij er afwegingen gemaakt moeten worden tussen verder behandelen (doelmatigheid, proportionaliteit en subsidiariteit van (dwang)behandeling) versus het risico op overlijden. Dat omvat ook met patiënten en hun belangrijke naasten hierover in gesprek gaan en beleid vormen.

Eetstoornissen Ursula in Leiden is een setting voor klinische, dagklinische en ambulante behandeling van eetstoornissen met diverse comorbide psychiatrische (stemmings,- angst- en dwangstoornissen, persoonlijkheidsstoornissen vnl. cluster B en C, ook wel autisme spectrumstoornis en ADHD) en somatische problematiek (veelal eetstoornis gerelateerd, ook geregeld andere somatiek zoals DM en darmziekten als M. Crohn).

Het Centrum Eetstoornissen heeft een landelijke functie en een TOPGGZ erkenning hetgeen tot gevolg heeft dat merendeels complexe, therapieresistente eetstoornispatiënten behandeld worden met in het overgrote deel as I of as II comorbiditeit naast de eetstoornis.

Het centrum heeft een polikliniek met poliklinische groepen, diverse deeltijd groepen en drie klinieken. Naast de poliklinische en deeltijdgroepen voor volwassenen heeft CEU ook een deeltijdgroep voor jeugdigen vanaf 12 jaar en een puber- en adolescentengroep.

Een aparte categorie vormen de patiënten met een langdurige eetstoornis (LES) met in het algemeen zeer ernstig ondergewicht voor wie een laagdrempelig poliklinisch (groeps)traject bestaat in nauwe samenwerking met de somatisch artsen van CEU en de eigen huisartsen.

Intakes vinden plaats door psychologen en psychiaters (indien i.o. onder supervisie); besluitvorming aan de voordeur vindt plaats in een multidisciplinair samengestelde indicatiecommissie.

Hoe ga ik leren?

Competenties
Alle competenties komen in deze stage aan de orde, met nadruk op medisch handelen, communicatie, samenwerking en professionaliteit, tevens maatschappelijk handelen en organisatie; kennis en wetenschap kan expliciet aan de orde komen in een onderzoeksproject. Het niveau van competenties wisselt per AIOS bij instroom, maar omdat AIOS deze stage regelmatig aan het eind van hun opleiding volgen gaat in zo’n situatie het niveau van CB = complexe situaties met gerichte werkbegeleiding, naar CZ complexe situaties/AIOS beschikt volledig zelfstandig over de competentie, naar D = AIOS is in staat om de competentie aan anderen te leren.

EPA’s waaraan gewerkt wordt (vetgedrukt in het bijzonder):

  1. PO en BHP volwassenen of jeugd
  2. Therapeutische relatie
  3. Psychiatrisch-somatische behandeling
  4. Farmacotherapeutisch consult
  5. Systeemgesprek
  6. Risicomanagement
  7. Suïcidaliteitbeoordeling volwassenen of jeugd
  8. Verplichte zorg
  9. Interprofessioneel consultvoering en overdracht
  10. Leiding geven aan team

Show-and-tell

Een referentie van een AIOS:

Ik heb een stage van een halfjaar gedaan bij het Centrum Eetstoornissen Ursula. Het is mijn ervaring dat de eetstoornissen in de algemene opleiding nauwelijks aan bod komen en ik ook met beperkte kennis aan deze stage begon. Doordat de supervisie prettig en laagdrempelig was heb ik veel geleerd over de verschillende eetstoornissen. Wat me met name opviel was dat de somatische component de, toch al complexe, psychiatrische problematiek nog ingewikkelder maakt. Bij crisis is het altijd een afweging, tussen de somatiek of de psychiatrie. Wat de behandelwijze ook kenmerkt is het zeer uitgebreid betrekken van het steunsysteem.

Het CEU is een vrij grote afdeling, maar door de onderverdeling in teams leer je toch snel je collega’s kennen. De doorstroom is goed en er zijn weinig wachtlijsten zodat je ook het gevoel hebt goede zorg te kunnen leveren aan je patiënten.

Al met al vond ik het een leuke, leerzame en soms ook moeilijke stage.

Samenwerkende instellingen
Leids Universitair Medisch Centrum LUMC
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling