terug

Volwassenpsychiatrie Ambulante volwassenenpsychiatrie

GGMD, GGZ en maatschappelijke dienstverlening voor doven en slechthorenden

Duur
6 maanden
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

Psychiatrie bij patiënten met een gehoorstoornis - Aandachtsgebied stage; volwassenen psychiatrie - Setting: Polikliniek en ambulant.

Doel van de stage
Leerdoel: De stage is gericht op het verwerven van kennis en vaardigheden m.b.t:

1. Uitvoeren van diagnostiek bij een complexe doelgroep met een auditieve beperking, vaak met communicatieproblemen en/of ontwikkelingsproblemen.

2. Behandeling van patiënten met een psychiatrische aandoening en een auditieve stoornis met veel aandacht voor optimale communicatie en doelgroep specifieke psychosociale problematiek (vinden en behouden van passende dagbesteding, zich handhaven in een horende wereld, communicatieproblemen);

3. Het behandelen van de patiënt als onderdeel van zijn systeem (familie, woonomgeving) met oog voor zaken als communicatie, dagbesteding, sociale interactie, (vrijwilligers-)werk, etc.

4. Kennis opdoen betreffende de plaats van deze voorziening binnen het psychiatrisch behandelaanbod van de GGZ in Nederland.

Ambulante psychiatrie voor mensen met doofheid (vroeg dan wel laat doof), slechthorendheid of een andere gehoorstoornis binnen een landelijke organisatie die zowel ambulante GGZ zorg als maatschappelijke dienstverlening biedt aan deze doelgroep.

Ongeveer de helft van de cliënten is doof en heeft een psychiatrische stoornis waarbij bij de diagnostiek en behandeling gebruik gemaakt wordt van tolken Nederlandse gebarentaal of een schrijftolk. De ziektebeelden betreffen het gehele spectrum binnen de psychiatrie; cognitieve stoornissen, psychotische stoornissen (ongeveer een derde van de populatie), stemmingsstoornissen, angststoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, verslavingsproblematiek, co morbide verstandelijke beperking, etc. Ongeveer de helft van de cliënten is horend of slechthorend en heeft last van een somatisch symptoom stoornis met betrekking tot een gehoorstoornis zoals tinnitus, hyperacusis en/of de ziekte van Ménière.

Het betreft voornamelijk volwassen cliënten, maar kan ook ouderen betreffen. Er wordt zowel kortdurende als langdurende ambulante zorg geleverd.

Beschrijving van het opleidingscompartiment en de werkomgeving

De stage wordt gelopen binnen de organisatie GGMD, GGZ en Maatschappelijke Dienstverlening voor doven en slechthorenden, locatie Zoetermeer. GGMD is een landelijke organisatie met ambulante GGZ teams in Zoetermeer, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Apeldoorn. Daarnaast wordt maatschappelijke dienstverlening geboden in bijna heel Nederland in de vorm van o.a. woonbegeleiding, loopbaanbegeleiding, opvoedondersteuning maatschappelijk werk, trainingen op het gebied van de Nederlandse gebarentaal, spraakafzien, maar ook kennis over het gebruik en aan de aanschaf van hulpmiddelen.

Naast poliklinische contacten worden er vanuit de locatie Zoetermeer meerdere beschermde woonvormen gericht op dove patiënten ondersteund, soms op locatie.

Het ambulante GGZ team heeft een regionale functie. Verwijzende instanties zijn meestal andere GGZ instellingen, huisartsen en KNO artsen. Er is een nauw samenwerkingsverband met Rivierduinen, met name GGZ Haagstreek/Zoetermeer.

Hoe ga ik leren?

Competenties

Alle competenties komen in deze stage aan de orde, met nadruk op medisch handelen, communicatie, samenwerking en professionaliteit, tevens maatschappelijk handelen en organisatie; kennis en wetenschap kan expliciet aan de orde komen in een onderzoeksproject. Aandacht voor beleidspsychiatrie behoort tot de aanvullende keuzemogelijkheden.

Niveau van competenties is in deze stage natuurlijk wisselend, omdat van een AIOS zonder ervaring bij deze doelgroep een meer basaal competentieniveau wordt verwacht dan van een AIOS die gewerkt heeft met de doelgroep (CB = complexe situaties met gerichte werkbegeleiding, CZ = complexe situaties AIOS beschikt volledig zelfstandig over de competentie, D = AIOS is in staat om de competentie aan anderen te leren)

Vereist niveau van competenties in (verloop van) deze stage:

EPA’s waaraan gewerkt wordt:

  1. PO en BHP volwassenen
  2. Therapeutische relatie
  3. Psychiatrisch-somatische behandeling
  4. Farmacotherapeutisch consult
  5. Systeemgesprek
  6. Risicomanagement
  7. Suïcidaliteitbeoordeling
  8. Verplichte zorg, m.n. ZM
  9. Interprofessioneel consultvoering en overdracht
  10. Leiding geven aan team

Leermiddelen en toetsen

De leermiddelen bestaan uit supervisie en mentorschap. Daarnaast op stage gericht onderwijs, refereerbijeenkomsten, CAT, KPB, klinische presentaties en somatisch onderwijs.

Deze activiteiten worden getoetst conform HOOP; (KPB's, KPB-overdracht; 360º-beoordeling; beoordeling brieven en dossiers; beoordeling CAT en referaten; stagebeoordeling; voortgangsgesprekken; jaarlijkse beoordeling van het niveau van de competenties; kennistoetsen van het cursorisch onderwijs).

AIOS mag deelnemen aan landelijk georganiseerde doelgroep specifieke onderwijsdagen conform het jaarlijkse bij- en nascholingsplan van GGMD, met bijzondere aandacht voor een cursus Nederlandse Gebarentaal.

overleg, overleg met huisarts, andere medisch specialisten en ketenpartners, alle gesuperviseerd door de psychiater. Evaluaties hiervan volgens HOOP.

Vanuit GGMD hoeven er geen diensten gedaan te worden. De teampsychiater neemt waar in geval van afwezigheid.

De AIOS is onderdeel van het ambulante GGZ team, is betrokken bij het ondersteunen van reguliere behandelingen, uitvoer van eigen behandelplannen en doet intakes.

Samenwerkende instellingen
GGZ Rivierduinen
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling