terug

Basisopleiding Psychiatrie Ambulante volwassenenpsychiatrie

Polikliniek volwassenen ambulant

Duur
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

Doel van de stage
De stage is gericht op het verwerven van kennis en vaardigheden m.b.t. diagnostiek en behandeling van volwassenen met complexe psychiatrische problematiek, multidisciplinair werken, toegepaste farmacotherapie, individuele en systeem interventies, acute psychiatrische en somatische crisisinterventie tijdens avond/nacht/weekenddiensten voor GGZ Rivierduinen.

Leersituatie en werkactiviteiten
Praktische leersituaties zijn er in patiëntcontacten, contacten met het patiëntsysteem, het schrijven van brieven en het administreren van het werk in het algemeen, het participeren in teamoverleg, ochtendrapport en behandelplanbesprekingen. Hierin wordt de AIOS gesuperviseerd door een psychiater. Nieuwe patiënten worden samen gezien met de supervisor-psychiater. Samen met de supervisor onderzoekt hij/zij patiënten. Evaluaties hiervan vinden plaats met hulp van Reconcept. De werkzaamheden van AIOS bestaan uit integrale diagnostiek en behandeling van het psychiatrisch toestandsbeeld en bijkomende somatische problemen in multidisciplinair teamverband, daarnaast het organiseren van vervolgbehandeling.
Geneesmiddelen: een zeer beperkte geneesmiddelenvoorraad bevindt zich in de acute psychiatrie noodkoffer die beheerd wordt door de Brocacef apotheek waar Rivierduinen een contract mee heeft. Voorts is er geen medicatie aanwezig. Reguliere farmacotherapie gaat op recept en wordt verstrekt door openbare apotheken in de regio.

Deze stage wordt meestal in het tweede jaar gevolgd

Het team bestaat uit een psychiater, een AIOS, een co-assistent, verpleegkundigen; een psycho-motorisch therapeut, een psycholoog, een activiteitenbegeleider, een maatschappelijk werker. Daarnaast consultatie van een huisarts, systeemtherapeut, fysiotherapeut, diëtist, en een geestelijk verzorger.

Daarnaast draaien AIOS ANW-diensten voor de regio Gouda/Leiden

Hoe ga ik leren?


De leermiddelen in de dagelijkse praktijk worden geboden in de vorm van supervisie en mentoraat. Tijdens de stage raakt de AIOS bekend met de relevante richtlijnen zoals die online actueel gehouden worden. Daarnaast kunnen via intranet diverse e-learnings gevolgd worden en zijn via de Rivierduinen Academie cursussen te volgen om kennis te verdiepen.
De AIOS volgt het onderwijs op psychiatrieonderwijs.nl.
Op alle weekdagen van 8u30-8u45 is er dienstoverdracht. Op dinsdagen, donderdagen en vrijdagen van 8.45-9.00 uur casuïstiek bespreking met alle opleidings-AIOS. Wekelijks is er behandelplanbespreking. Daarnaast neemt de AIOS wekelijks deel aan de refereerbijeenkomsten en houdt regelmatig zelf ook een referaat of casuïstiekbespreking.
In het polikliniekjaar wordt gestart met supervisie inzichtgevende therapie en supervisies CGT, tevens als mogelijk supervisie systeemtherapie.
De hoofdopleider is laagdrempelig bereikbaar en is regelmatig op de locatie. De hoofdopleider is aanwezig tijdens refereerbijeenkomsten en onderwijsmomenten. De somatische zorg valt onder verantwoordelijkheid van de huisarts van de ambulante patiënt. Mogelijkheid tot het verrichten van lichamelijk onderzoek bestaat zowel in Alphen als Gouda, waar onderzoekskamers zijn. Mogelijkheid van laboratoriumonderzoek bij prikposten van SCAL op locatie. Aanvragen consulten: somatische consulten gaan in afstemming met regionale huisartsen en specialisten Groene Hart Ziekenhuis Gouda, dan wel Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp.

Competenties die specifiek aan de orde komen
Alle competenties komen in deze stage aan de orde, met nadruk op medisch handelen, communicatie, samenwerking en professionaliteit, tevens maatschappelijk handelen en organisatie; kennis en wetenschap kan expliciet aan de orde komen in een onderzoeksproject. Het vereiste niveau van de competenties wisselt per competentie. Meestal echter dient de AIOS in eenvoudige situaties zelfstandig te kunnen werken.

EPA’s waaraan specifiek gewerkt wordt:

  1. PO en BHP volwassenen
  2. Therapeutische relatie
  3. Psychiatrisch-somatische behandeling
  4. Farmacotherapeutisch consult
  5. Systeemgesprek
  6. Risicomanagement
  7. Suïcidaliteitbeoordeling
  8. Verplichte zorg, m.n. ZM
  9. Interprofessioneel consultvoering en overdracht
  10. Leiding geven aan team

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling