terug

Volwassenpsychiatrie Keuze

Opleiding tot psychiater: verdieping

Duur
24 maanden
Wat gaat de aios leren?

GGzE is in de regio Eindhoven dé specialist voor behandeling en ondersteuning van mensen met vaak meervoudige, complexe en vaak langdurende psychiatrische en psychosociale problemen. Wij zijn een instelling met een grote diversiteit aan klinische, semimurale en ambulante cliëntenzorg. ​ Hierdoor heb je als AIOS de gelegenheid om je breed te ontwikkelen, maar is er ook verdieping en profilering mogelijk

Veel stagemogelijkheden
Je kunt op veel verschillende afdelingen werken. Er zijn speciale centra voor psychotische stoornissen (high & intensive care unit voor crisisopnames, VIP-teams voor vroege/eerste psychose en FACT), spoedeisende psychiatrie, angst- en stemmingsstoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, psychotrauma, autisme, psychiatrie en verstandelijke beperking en er is samenwerking in de opleiding tot klinisch geriater. Er is een groot supraregionaal/landelijk centrum forensische psychiatrie (De Woenselse Poort). En een deel van de opleiding wordt gevolgd in een algemeen ziekenhuis (Catharina Ziekenhuis Eindhoven). Er wordt tevens veel aan wetenschappelijk onderzoek en innovatie gedaan en er zijn mogelijkheden om promotieonderzoek te doen in nauwe samenwerking met o.a. de Universiteit Maastricht, de Universiteit van Tilburg en de TU/e.

Binnen GGzE werken we met multidisciplinaire teams waarbij zoveel mogelijk gewerkt wordt met persoonlijke diagnostiek en zorg op maat. Een dynamisch geheel en erg gericht op goede samenwerking binnen en buiten de teams om zodoende tot een goede behandeling voor de cliënt te komen. Je werkt samen met de staf- en teamleden van de betreffende afdelingen en krijgt supervisie van een psychiater.

OOR regio
De opleiding tot psychiater van GGzE maakt deel uit van de Onderwijs en Opleidingsregio Zuid Oost Nederland - kortweg OOR ZON - waarin 13 regionale opleidings- en zorginstellingen samenwerken. We werken in deze opleiding nauw samen met Mondriaan en de Universiteit Maastricht. Je volgt het onderwijs dan ook in Eindhoven en Maastricht.

Hoe ga ik leren?

Je bent als AIOS inzetbaar op een afdeling binnen GGzE. De keuze voor de afdeling is -mede- afhankelijk van jouw ervaring en interessegebied en gebeurt in overleg met de opleider(s). Je diagnosticeert, behandelt en begeleidt zelfstandig cliënten onder supervisie van een psychiater. Het doel van de behandeling is ten alle tijde om zo snel mogelijk de psychische conditie van de cliënt te verbeteren en de cliënt zo optimaal mogelijk te laten functioneren in zijn/haar systeem.

De opleiding
Je volgt normaliter een opleidingstraject van 4,5 jaar waarin diverse disciplines binnen de psychiatrie aan bod komen. De eerste 2,5 jaar is gericht op algemene psychiatrie, waarin je 5 halfjaarlijkse stages loopt waarin een breed scala aan psychische syndromen voorbij komt. ​Binnen verschillende aandachtsgebieden kun je je verder verdiepen in een groot aantal psychische syndromen. Ook zijn er stagemogelijkheden op het gebied van psychotherapie, transculturele psychiatrie, verstandelijke beperking, beleidspsychiatrie, ziekenhuispsychiatrie en wetenschappelijk onderzoek.

Onderwijs
Vanaf April 2022 is er wekelijks op dinsdagmiddag een gezamenlijk cursorisch onderwijsprogramma voor de AIOS (bestaande uit een sterke psychotherapie en neuroscience leergang), gegeven door experts van GGzE, Mondriaan en de Universiteit Maastricht. Aanvullend biedt GGzE haar AIOS elke maandagmiddag een eigen onderwijsprogramma aan, dat wordt aangepast aan de informatiebehoefte van de AIOS zelf.

Show-and-tell
  • Breed scala aan stages mogelijk
  • Supraregionaal/landelijk centrum forensische psychiatrie aanwezig: De Woenselse Poort
  • Twee TOPGGz afdelingen aanwezig: De Catamaran (forensische Kinder- & Jeugdpsychiatrie) en VIBE (vroegpsychose centrum: VIP, Consultatie en Vroegdetectie)
  • Ook zijn er stagemogelijkheden op het gebied van psychotherapie, transculturele psychiatrie (Idiomes), verstandelijke beperking (OPSY), beleidspsychiatrie, ziekenhuispsychiatrie en wetenschappelijk onderzoek binnen een van de drie onderzoekslijnen. https://www.ggze.nl/over-ggze/wetenschappelijk-onderzoek

  • Substantiële vergoedingen voor de kosten van cursorisch onderwijs, literatuur, congresbezoek en leertherapie
  • Fysieke en mentale fitheid van onze medewerkers is belangrijk: je kunt gebruik maken van o.a. bedrijfsfitness
  • Werken en leren bij GGzE betekent ontplooiing en ontwikkeling in de breedste zin van het woord
Image
Samenwerkende instellingen
Catharina Ziekenhuis
Maastricht Universitair Medisch Centrum MUMC
Mondriaan Zorggroep
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling