terug

Volwassenpsychiatrie Psychiatrische psychotherapie bij volwassenen

Centrum voor Psychotherapie Zwaluw & Enk, intensieve psychotherapie Persoonlijkheidsstoornissen - Klinische & Dagklinische Psychotherapie

Duur
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

Het nieuwe centrum voor psychotherapie van GGz Centraal biedt bovenregionale specialistische psychotherapie voor angst en dwang (Marina de Wolf), vroegkinderlijk trauma (Transit) en persoonlijkheidsstoornissen (Zwaluw & Enk). De Zwaluw is een klinische psychotherapeutische setting (5 dagen/week), voor 12 maanden, vervolgens 3 maanden dagklinisch en de Enk een dagklinische setting met 3 a 4 dagen per week behandeling. Op woensdag is er een moduledag voor bijv VERS, running, zingeving en zelfbeeld. Op indicatie vindt farmacotherapie en EMDR plaats. Er is de mogelijkheid tot een 4-6 maanden durende eendaagse nabehandeling In de Zwaluw worden maximaal 27 (jong)volwassenen met een persoonlijkheidsstoornis klinisch behandeld, nadat zij veelal meerdere, ten dele effectieve behandelingen hebben gehad en vastgelopen zijn op alle levensterreinen. Er is sprake van een psychodynamische georienteerde groepstherapeutische setting met een therapeutisch leefmilieu. De Enk is de dagklinische variant en eenzelfde opzet. Het therapeutisch model dat wordt vormgegeven is het beste te vergelijken met Livesley's geintegreerde model voor de behandeling van persoonlijkheidsstoornissen.

De AIOS zal voornamelijk werkzaam zijn in de Zwaluw (en in het team ervan) en als co-therapeut eveneens in de Enk.

Hoe ga ik leren?

Verdieping in het diagnosticeren en behandelen van patiënten met een persoonlijkheidsstoornis, en in diverse (groeps)psychotherapeutische vaardigheden. Het leren hanteren van overdracht en tegenoverdracht richting patiënten met een persoonlijkheidsstoornis. Het leren opstellen van een goed behandelplan. De arts-assistent maakt intensief deel uit van het behandelteam en milieu van de Zwaluw en leert hierbij ook hoe een gezamenlijke behandeling wordt vormgegeven. Dit vergt veel multidisciplinaire samenwerking en de arts-assistent leert hierbij intensief samenwerken in een team. Er wordt veel belang gehecht aan het contact met naastbetrokkenen, vanaf de intake en middels systeemgesprekken tijdens de behandeling.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling