terug

Kindergeneeskunde: zorg en bestuur

toegerust voor de toekomst

Duur
3 maanden
Wat gaat de aios leren?

De opleidingsgroep Kindergeneeskunde van het Franciscus Gasthuis & Vlietland staat voor een uitstekende opleiding aan AIOS, divers in aanbod en met ruime inbreng van de AIOS zelf.Organisatie van zorg wordt een steeds belangrijker taak van de toekomstig kinderarts. Hij/zij zal steeds vaker optreden als regiehouder van zorgprocessen. Zorgtaken zullen in de nabije toekomst steeds vaker worden overgenomen door verpleegkundig specialisten of digitale oplossingen.Huidige stage is het meest efficiënt als de AIOS langere tijd in het ziekenhuis doorbrengt en de tijd heeft om plannen te maken en (deels) zelf uit te voeren. Het is daarbij essentieel dat hij/zij actief is in de kindergeneeskundige zorg en de zorgtaken afwisselt met de managementtaken. Een combinatie met een supervisiestage of een differentiatiestage is dan een meest elegante en efficiënte oplossing.Leerdoelen:•Ontwikkelen van gevoeligheid voor zorgprocessen en organisatie•Inzicht krijgen in de rol en taken van medisch manager en vakgroepvoorzitter•Actief betrokken zijn in een project naar keuze ter bevordering van de kwaliteit van zorg.•Inzicht krijgen in governance van een ziekenhuis vanuit meerdere dimensies.

Hoe ga ik leren?

De AIOS maakt kennis met het ziekenhuis en participeert actief in de patiëntenzorg via een supervisie-stage of differentiatie-stage, hiervoor worden aparte leerdoelen afgesproken.Zorgtaken en managementtaken zullen afwisselend worden uitgevoerd. Tijdens de stage bestaat de mogelijkheid om aanvullende scholing te volgen waarbij kan worden gekozen voor de cursus “Ziekenhuis-management voor AIOS” van de Academie Medisch Specialisten of de TIAS Summer Academy.De AIOS volgt praktijkstages bij Raad van Bestuur, Coöperatie Medisch Specialisten en een externe partij buiten het ziekenhuis (bijv. IGJ, NZa of VWS).De AIOS participeert in het bestuur van de vakgroep kindergeneeskunde.Concreet zijn er thans een aantal projecten in het ziekenhuis waarin kan worden geparticipeerd:-Project nieuwbouw Moeder en Kind Centrum-Waarde gedreven zorg-Transmurale samenwerking-Digitalisering van zorg

Show-and-tell

Deze stage is eerder uitgevoerd door een AIOS. Hieronder vind je zijn korte impressie."Tijdens deze afsluitende stage van mijn opleiding tot kinderarts heb ik kunnen ervaren welke organisatorische uitdagingen er allemaal zijn binnen een grote STZ vakgroep. Doordat ik zowel klinische taken als organisatorische taken had kon ik de verwondering uit de praktijk direct omzetten naar een verbeterplan. De begeleiding van het dagelijks bestuur van de vakgroep maakte dat ik inzicht kreeg in de volle omvang van de complexiteit van de governance in het ziekenhuis. Deze stage heeft ervoor gezorgd dat ik een vliegende start had als kinderarts en dat de wereld van het ziekenhuismanagement mij niet meer vreemd was."

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling