terug

Volwassenpsychiatrie Ambulante volwassenenpsychiatrie

polikliniek persoonlijkheidsstoornissen Dimence

Duur
6 maanden
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

Het gaat in deze stage om diagnostiek, behandeling en begeleiding van mensen persoonlijkheidsproblematiek en veelal ook nog andere psychopathologie. De verdieping betreft de specifieke elementen van deze stage, zoals het leren hanteren van de therapeutische relatie, met name als deze onder druk komt te staan door acting out, manipulatie, verslaving, en/of dreiging met suicide, automutilatie of agressie. Daarnaast ligt er nadruk op het verwerven van psychotherapeutische competenties in met name de MBT, de groepspsychotherapie, systeemtherapie en psychodynamische psychotherapie. Ten slotte kan de aios ook oefenen met beleidspsychiatrische thema’s als leiderschap en het innemen van de rol van psychiater.

Als aios werk je in een team bestaande uit: psychiater, aios, SPV, verpleegkundig specialist in opleiding, GZ-psychologen, psychotherapeuten. De stage vindt plaats op locaties in Almelo en Zwolle.

Hoe ga ik leren?

Leermiddelen:

Supervisie, mentoraat, onderwijs in OOR verband; huisonderwijs (incl. somatisch onderwijs); referaten; CAT’s; klinische presentaties; psychotherapie supervisie en onderwijs. Multidisciplinaire patiëntenbesprekingen; generaal ochtendrapport; (mini)symposia; leertherapie.

Toetsing:

Stagebeoordeling, KPB, kennistoets, 360- graden feedback, brief- en dossierbeoordeling, beoordeling klinische presentatie, CAT, beoordeling psychotherapie. Beoordeling geneeskundige verklaringen Wet BOPZ.

De aios heeft een eigen kamer met computer met toegang tot intranet/internet en de digitaal beschikbare literatuur via de centrale bibliotheek. Aios kan gebruikmaken van secretariële ondersteuning bij schrijven van brieven en van BOPZ bureau voor IBS, RM en andere toepassingen van dwang.

Show-and-tell

Wetenschap

Er zijn ruime mogelijkheden tot het doen van wetenschappelijk onderzoek. Ook na de opleiding is dit mogelijk: De Dimence Groep heeft een budget waaruit gemiddeld 10 promovendi voor een dag per week kunnen worden vrijgesteld voor het doen van onderzoek.

Samenwerking

Op het terrein van wetenschappelijk onderzoek wordt er onder meer samengewerkt met de Universiteit Twente, de Vrije Universiteit, het Rob Giel Onderzoekcentrum en het Raboud UMC. In de patiëntenzorg wordt er onder meer samengewerkt met Karakter (instelling voor kinder- en jeugdpsychiatrie).

Opleiders:

  • Prof. dr. Gerrit Glas, opleider psychiatrie
  • Dr. Patricia van Wijngaarden, plaatsvervangend opleider en opleider aandachtsgebied volwassenenpsychiatrie.
  • Dr. H. van Andel, opleider aandachtsgebied Kinder- en Jeugdpsychiatrie.
  • Drs. P. van Dalen, opleider aandachtsgebied ouderenpsychiatrie.

Voor een meer informatie, bezoek onze pagina over de opleiding tot psychiater.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling