terug

Differentiatiestage

Differentiatie Fertiliteit

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Unieke elementen

  • 60 nieuwe fertiliteit patiënten-paren per maand
  • Per jaar 180 IVF/ICSI behandelingen, 180 cryo cycli, 350 IUI’s en 200 OI FSH cycli.
  • Betrokken team van fertiliteitassistenten en full time kliniekarts voortplanting geneeskunde met supervisie van een deelspecialist
  • Samenwerking met het IVF laboratorium van het UMCU te Utrecht

Waarom Voortplantingsgeneeskunde in het Diakonessenhuis Utrecht?

  • Het Diakonessenhuis is een stadsziekenhuis uniek gelegen in het centrum van Utrecht. Het ziekenhuis heeft daarnaast een dependance in Zeist en in Doorn. De populatie die ons centrum voor voortplanting geneeskunde bezoekt is dan ook zeer divers; autochtoon en allochtoon, hoog dan wel laag opgeleid, wonend in de binnenstad dan wel in een van de omgevende dorpen.
  • Het dagelijkse fertiliteitteam bestaat uit een ervaren fertiliteitarts en 5 zeer ervaren en toegewijde fertiliteitassistenten. Daarnaast zijn er twee superviserende fertiliteit gynaecologen. Het team is relatief klein en kent de patiënten dan ook goed wat vaak als prettig en bijzonder wordt teruggekoppeld. Paren voelen zich bij ons welkom en goed begeleid. Aangezien de psychosociale en emotionele begeleiding van fertiliteitparen een belangrijk onderdeel is van de patiënt-tevredenheid is bij ons dan ook veel te leren.
  • Voor de IVF behandelingen werkt het ziekenhuis samen met het UMCU. Aangezien dit ziekenhuis op steenworp afstand ligt zijn de lijnen kort en kunnen paren met 3e lijns problematiek makkelijk worden verwezen en zo mogelijk ook weer terugverwezen voor behandelingen welke in de 2e lijn kunnen plaatsvinden.
  • Er wordt actief geparticipeerd in landelijke trials (waaronder de consortiumstudies).

Doel
Kennis krijgen van de dagelijkse gang van zaken op een afdeling endofertiliteit in een perifere kliniek waar naast het OFO en ovulatie-inductie ook IUI en transport IVF worden gedaan.

Dit impliceert
Ervaring opdoen in het voeren van intakegesprekken met paren met een onvervulde kinderwens. Ervaring krijgen in het uitvoeren van het oriënterende fertiliteitonderzoek inclusief het uitvoeren van de Foam, HSG en diagnostische laparoscopie. Indicatie-stellen tot fertiliteitbehandelingen. Diagnostiek en behandeling van vrouwen met endocrinologische stoornissen als cyclusstoornissen WHO I,II,III (hypothalame problematiek, PCOS en hyperprolactinaemie, POI). De emotionele en psychosociale begeleiding van paren met een onvervulde kinderwens inclusief aandacht voor lifestyle-verandering zoals gewichtsverandering en stoppen met roken. Het uitvoeren van wetenschappelijke studies in de periferie (consortium). Diagnostiek en eventuele behandeling bij vrouwen met endometriose en onvervulde kinderwens. Het goed leren uitvoeren van de gynaecologische echoscopie waarbij aandacht voor de IOTA-criteria voor de echoscopische beoordeling van ovariële cystes. Preventie, diagnostiek en behandeling van OHSS.

Competentie gerichte doelen:

  • Het zelfstandig goed uitvoeren vaginale gynaecologische echoscopie
  • Het zelfstandig uitvoeren van HSG en diagnostische laparoscopie
  • Het zelfstandig kunnen opstellen van patiënt-specifieke stimulatieschema’s voor ovulatie-inductie dan wel ovariële hyperstimulatie voor IVF/ICSI
  • Het uitvoeren van IVF-puncties.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling