terug

Differentiatiestage

Differentiatiestage Differentiatie Bestuur en Management

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Deze differentiatie is bedoeld voor de AIOS die zich wil verdiepen in de organisatie en bestuur van een ziekenhuis en de rol van de zorgverzekeraar en politiek hierin. Deze zaken zijn onderbelicht in de huidige opleiding tot gynaecoloog, maar worden wel steeds belangrijker voor de specialist van morgen. Momenteel is een van onze gynaecologen, Jacqueline Louwers, voorzitter van de medisch staf en vicevoorzitter van het Medisch Specialistisch Bedrijf Domstad. Dat geeft een uitgelezen kans om eens bij een medisch stafbestuur en MSB achter de schermen te kijken.

In een periode van minimaal 1 tot maximaal 6 maanden loopt de AIOS mee met de stafvoorzitter. De bestuursvergaderingen worden bijgewoond, net zoals de kernstaf, de  algemene ledenvergaderingen van het MSBD en het strategisch overleg met de Raad van Bestuur. Ook de andere overleggen (te denken valt aan onderhandelingen met zorgverzekeraars, overleggen over strategie en visie, meerjarenplan, etc) worden bijgewoond. Daarnaast, om een zo’n breed mogelijk beeld te krijgen op de inhoud van het vak naast patientenzorg, bestaat ook de mogelijkheid om (een deel van) de maatschapsvergaderingen bij te wonen en met het dagelijks bestuur van de maatschap mee te lopen.

De stage is altijd in combinatie met klinische tijd. Praktisch gezien houdt dit in dat de AIOS twee dagen per week met bestuur en management bezig is (de dinsdag en de donderdag) en 2 tot 3 dagen (afhankelijk van de beschikbare fte) met klinische taken. Deze kunnen in overleg met de opleider worden ingevuld.

Afhankelijk van de duur van de stage zal de AIOS een eigen organisatorisch project toegewezen krijgen die hij/zij zal vormgeven. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan:

  • Shared decision making en infomed consent implementeren in het ziekenhuis
  • Plan maken voor een duurzamer ziekenhuis
  • Visie op nieuwbouwprojecten (het ziekenhuis van de toekomst)
  • Een businesscase maken voor de aanschaf van nieuwe apparatuur
  • Vormgeven aan integrale bekostiging van de geboortezorg (denk hieraan aan deelprojecten zoals het opzetten van een juridische entiteit, het ontwikkelen van zorgpaden met de bijbehorende financiering)
  • Het efficiënter laten verlopen van de polikliniek inclusief personele bezetting obv integraal capaciteits management
  • Verbeteren van de OK planning en bezetting inclusief de planning van de spoed OK ’s
  • Samenwerking met externe entiteit

Daarnaast kunnen deelstages gevolgd worden bij bijvoorbeeld de Raad van Bestuur, Afdeling Zorgverkoop, Facilitair Bureau, Bouwbureau, etc..

Van de AIOS wordt verwacht dat hij affiniteit heeft met bestuur en management en voorafgaand aan deze differentiatie in ieder geval de discipline overstijgende cursus medisch management heeft gevolgd. Tijdens de differentiatie zal, naast de opleider, Jacqueline Louwers als dagelijkse begeleider fungeren. De AIOS krijgt inzicht in het bestuur van een groot perifeer ziekenhuis op meerdere locaties en doet ervaring op in het samenspel tussen zorgverzekeraar, ziekenhuis en medicus. Na afloop heeft de AIOS meer zicht op financieringsstromen en kunnen bestuurlijke en organisatorische taken zelfstandig worden uitgevoerd.

Voorafgaand aan de differentiatie zal een introductiegesprek plaatsvinden met de opleider en de dagelijks begeleider. Hierbij zullen de specifieke leerdoelen worden geformuleerd en worden vastgelegd. Voorafgaand aan elke deelstage vindt een introductiegesprek plaats met de betrokkenen. Halverwege de stage zal een voortgangsgesprek plaatsvinden met AIOS en dagelijks begeleider. Aan het einde van de differentiatieperiode zal een afsluitend gesprek plaatsvinden met de opleider en dagelijks begeleider.



Alle opleidingsonderdelen in deze instelling