terug

Differentiatiestage

Differentiatie Otologie

Duur
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

De leerinhoud bestaat uit thema 1 en 5 van het (gereviseerde) landelijke opleidingsplan ENTER2 en het cursorisch onderwijs.

Centrale elementen in deze stage zijn:

- sanerende en gehoorverbeterende chirurgie (inclusief indicatiestelling)

- BAHA chirurgie

- implementatie van richtlijnen

- kennisvergroting d.m.v. capita selecta.

Chirurgische vaardigheden worden aangeleerd door twee ervaren oorchirurgen.

Hoe ga ik leren?

De klinische settings zijn de polikliniek en het operatiekamercomplex. Na de algemene introductie zal de AIOS aanvangen met een standaard weekschema van 50/50 polikliniek en operatiekamercomplex. De poliklinische spreekuren (waaronder ook het duizeligheidsspreekuur en de speciale spreekuren van het Audiologisch Centrum Zwolle) worden gesuperviseerd door alle leden van de opleidingsgroep. Op het operatiekamercomplex opereert de AIOS onder supervisie van dr. S.J.H. Bom of dr. J. Buwalda. Beiden hebben het aandachtsgebied otologie. Het schema is zodanig opgesteld dat er nooit twee AIOS (basis en differentiatie) tegelijkertijd bij dezelfde operateur staan ingeroosterd. De opleidingsactiviteiten op het operatiekamercomplex, bestaan uit sanerende oorchirurgie, gehoorverbeterende chirurgie, myringoplastiek, implantologie, canaloplastiek en meatoplastiek. Het aantal ingrepen en het verwachte bekwaamheidsniveau aan het einde van de stage in het Deventer Ziekenhuis wordt besproken en nauw gemonitord. Het toetsen en beoordelen geschiedt door middel van KPB, OSATS, opleidingsgesprekken, beoordelen van operatieverslagen en continue zelfreflectie.

 

Het cursorisch onderwijs uit het basisdeel van het lokale opleidingsplan wordt aangevuld met de volgende capita selecta: sanerende oorchirurgie, open versus gesloten techniek, de perfecte radikaalholte, obliteratietechnieken, beoordeling CT scan van het mastoid, samenvatting en implementatie van de richtlijnen otitis media in de tweede lijn en slechthorendheid bij kinderen.

Show-and-tell

Referentie:

Dr. M. Lammers

Dr. Y. Smulders

Dr. S. Havenith

Samenwerkende instellingen
Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU)
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling