terug

Differentiatiestage Gastro-intestinale chirurgie

Gastro-intestinale chirurgie

Duur
24 maanden
Wat gaat de aios leren?

Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis is een modern middelgroot STZ opleidingsziekenhuis met bijna 4000 medewerkers en 31 medisch specialismen. Het ziekenhuis is NIAZ geaccrediteerd en maakt deel uit van de Santeon groep. De opleiding heelkunde is geaccrediteerd tot 2021 en georganiseerd in modules bestaande uit de verschillende heelkundige differentiaties (onco-, ge-, vaat-, trauma- en longchirurgie). Binnen elke differentiatie zijn er 2 of 3 chirurgen die hun expertise op ieder deelgebied hebben. Er wordt wekelijks cursorisch onderwijs georganiseerd conform Scherp.

De Maatschap heelkunde bestaat uit 13 chirurgen waarvan één fellow GE. De 3 GE-chirurgen en fellow GE worden in de dagelijkse praktijk ondersteund door diverse Physician assistants en gespecialiseerde verpleegkundigen. De GE-chirurgie wordt breed uitgeoefend:

Upper GI: antireflux chirurgie, minimaal invasieve oesofaguschirurgie en benigne maagchirurgie

Lower GI: maligne colon resecties en rectumresecties alsmede TEM-chirurgie. Wij beschikken over de nieuwste Da Vinci Xi-robot waarmee het merendeel van de rectumchirurgie maar ook links en rechtszijdige resecties wordt verricht. Hiernaast hebben wij bijzondere expertise in de chirurgie voor buikwand en parastomale herniae.

Proctologie/ bekkenbodemchirurgie: Mucosale advancement, LIFT procedures, aambei-chirurgie en bekkenbodemchirurgie (laparoscopische rectopexieen) behoren tot het standaard armamentarium.

Tenslotte wordt er op 2 dagdelen per week afwissselend door GE-chirurgen, fellow en differentiant gescopieerd (surveillance coloscopie, sigmoidoscopie)

Van de differentiant wordt een actieve inzet verwacht in het MDO. In principe zal de de differentiant participeren in de volledige GE-chirurgie. Afhankelijk van specifieke wensen kan in overleg een meer specifiek palet worden samengesteld.

Samenwerkende instellingen
Radboudumc
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling