Differentiatiestage Bereidingen Geneesmiddelproductie

Duur: 
12 maanden

Wat gaat de aios leren?

Het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) is een Comprehensive Cancer Center volledig gericht op kankeronderzoek en de behandeling van kanker en daarbij behorende co-morbiditeit. Het AVL bestaat uit een wetenschappelijk onderzoeksinstituut en een ziekenhuis. Met de unieke verbinding van zorg en onderzoek onder één dak maakt het AVL het verschil voor kankerpatiënten. De apotheek van het AVL is verantwoordelijk voor alle farmaceutische zorg in het AVL en heeft een grote onderzoeksafdeling die gericht is op de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en optimalisatie van reeds geregistreerde geneesmiddelen. Hiervoor heeft de apotheek een GMP-gecertificeerde productie afdeling (incl. een faciliteit voor productie van biotechnologische geneesmiddelen), een GLP-gecertificeerd laboratorium voorzien van alle moderne bio-analytische technieken, een faciliteit voor de productie van radiofarmaca en een afdeling voor distributie van experimentele geneesmiddelen (GDP). De apotheek van het AVL biedt vanuit deze unieke expertise AIOS ziekenhuisfarmacie de mogelijkheid tot de differentiatie Geneesmiddelproductie.

De aangeboden differentiatiestage Geneesmiddelproductie heeft een duur van één jaar. Tijdens de differentiatie dient de AIOS zich te ontwikkelen tot een expert op het deelgebied Geneesmiddelproductie. 

De apotheek van het AVL is door de SRC erkend als opleidingcentrum voor de differentiatie Geneesmiddelproductie. Deze centrumspecifieke erkenning dient als basis voor een individueel opleidingsplan.

Met de opleider wordt een introductiegesprek gevoerd. Het doel van dit gesprek is om concrete afspraken te maken over wederzijdse verwachtingen en leerdoelen. In dit gesprek wordt minimaal het lokale opleidingsplan, het individuele opleidingsplan en het portfolio besproken.

Hoe ga ik leren?

Tijdens de Differentiatie Geneesmiddelproductie zal de AIOS ziekenhuisfarmacie zich verdiepen in diverse taakgebieden binnen het bereiden van geneesmiddelen. Voorbeelden van werkzaamheden zijn:

  • Het uitvoeren van farmaceutisch onderzoek (bijv. het ontwikkelen van een nieuwe formulering);

  • Verdieping in de ontwikkeling en productie van ATMP's;

  • Verdieping in wet- en regelgeving omtrent geneesmiddelproductie (bijv. GMP);

  • Het ontwerpen van van bereidings- en analysevoorschriften;

  • Het kwalificeren van productie-apparatuur en -faciliteiten;

  • Het uitvoeren en beoordelen van procesvalidaties;

  • Deviatiemanagement;

  • Het opstellen van een productdossier/IMPD;

  • Robotisering en automatisering van geneesmiddelproductie en VTGM;

  • Dagelijkse leiding geven aan de VTGM-unit en productiefaciliteit.

Show-and-tell

Voor ervaringen over opleiden binnen de Apotheek van het AVL kan contact opgenomen worden met de apothekers in opleiding tot ziekenhuisapotheker: Hannerieke Barkman (H.Barkman@nki.nl) en Bart Jacobs (B.Jacobs@nki.nl).

Sollicitatie en contact

Opleider: prof. dr. Jos H. Beijnen
Email: j.beijnen@nki.nl
Telefoon: 020-512 4481

Antoni van Leeuwenhoek

Het Antoni van Leeuwenhoek behoort al decennia tot de absolute wereldtop in de unieke verbinding van zorg en onderzoek die voor kankerpatiënten het verschil maakt. Werken bij het Antoni van Leeuwenhoek betekent werken bij een befaamd onderzoeksinstituut en in een ziekenhuis dat landelijke bekendheid geniet.

Deze instelling maakt deel uit van de OOR Amsterdam AMC.

Contact

Antoni van Leeuwenhoek
Plesmanlaan 121
1066 CX Amsterdam

tel.: 020 512 9111
website: http://www.werkenbijavl.nl/