Differentiatiestage AIOS Pathologie

Duur: 
3 maanden

Wat gaat de aios leren?

Als AIOS Pathologie ben je werkzaam binnen de afdeling DOD van het Antoni van Leeuwenhoek (AvL). De afdeling pathologie van het AvL biedt een unieke plek  waar een aantal specifieke onderwerpen binnen de oncologische pathologie en relatief zeldzamere problemen bij uitstek bestudeerd kunnen worden op basis van het eigen patiënten aanbod en de grote consultpraktijken met veel persoonlijke begeleiding.

Het AvL is een internationaal vermaard kankercentrum waar patiëntenzorg en wetenschappelijk onderzoek van topniveau hand in hand gaan. Door de opkomst van ‘Personalised Medicine’ is het vakgebied pathologie volop in beweging, en dat geldt zeker ook voor onze afdeling. De afdeling pathologie is een spil in het translationele onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek en vervult een brugfunctie in deze naar de kliniek.

Je werkzaamheden in het AvL hebben een multidisciplinair karakter. Er is een nauwe samenwerking met de kliniek, met uitwisseling van kennis en kunde, voor dagelijkse en voor vooral de complexe diagnostiek. Een wekelijks multidisciplinair overleg (MDO)  behoort tot een belangrijke taak van de AIOS, waar de rol van de pathologie als spil in de behandeling van de patiënt tot uiting komt. Als AIOS bereid je het MDO voor en ben je aanwezig en betrokken bij het MDO.

De speerpunten van wetenschappelijk onderzoek zijn o.a. mamma-, colon-, long- en ovariumkanker, maar ook binnen de andere deelgebieden wordt actief onderzoek verricht.

Er is plaats voor 2 AIOS voor een verdiepingsstage van 3 maanden met specifieke aandacht voor de rol van moleculaire diagnostiek en/of immunotherapie, in een groot oncologisch centrum in 1 of 2 van de volgende deelgebieden:

 • Cytologie, met name punctie cytologie
 • Mammapathologie
 • Dermatopathologie, met name melanocytaire lesies
 • Endocriene pathologie, met name neuroendocriene tumoren (NET) van tractus digestivus, pancreas en long
 • Gastrointestinale pathologie, met name maligniteiten van maag, colon en appendix en peritoneaal gemetastaseerde ziekte
 • Hoofd-hals pathologie, zowel speekselkliertumoren als afwijkingen van het slijmvlies
 • Long, pleura en mediastinale pathologie
 • Weke delen pathologie, met name retroperitoneaal en van extremiteiten (geen bot tumoren)
 • Uropathologie  , met name maligniteiten van prostaat (resecties) en blaas
 • Gynaecopathologie , met name maligniteiten van endometrium en ovarium

Hoe ga ik leren?

Waarom bij AVL werken als AIOS?
De afdeling Pathologie van het AvL bestaat uit 16 enthousiaste pathologen en 4 moleculair biologen. Binnen het AVL zijn we ambitieus, maar we nemen de tijd en ruimte om jou het vak te leren. Door de enorm diversiteit binnen de oncologie is het werk zeer gevarieerd en werk je nauw multidisciplinair samen met ervaren medisch specialisten op expertniveau. Daarnaast draagt de unieke verbinding met de research (het NKI) er toe bij dat er ruimte is voor onderzoek en de resultaten vaak direct in de praktijk toegepast kunnen worden.

Als AIOS zal je merken dat er korte lijnen zijn binnen het AVL en dat er een fijne sfeer heerst. Het contact met collega’s van andere specialismen is laagdrempelig. Het AVL geeft jou de ruimte om zelfstandig te werken, enerzijds door veel continuïteit te bieden in het volgen van de eigen patiënten, anderzijds zijn er goede mogelijkheden om (kortlopende) researchprojecten op te zetten.

Met de innovatie en groei die we de komende jaren als organisatie gaan doormaken, staan ook jouw ontwikkeling en groei centraal. Vanzelfsprekend staan wij open voor initiatieven die jouw ontwikkeling en die van onze afdeling ondersteunen. Bij de start van jouw stage bespreken we dan ook graag met jou wat jij wilt leren in deze stage; niet alleen medisch-inhoudelijk, maar ook op de andere CanMEDS en/of welke ontwikkeling past bij jouw profilering. Deze afspraken nemen we ook op in jouw IOP.

Sollicitatie en contact

Jouw profiel:
Spreekt de uitdaging je aan en herken je jezelf in onderstaande voorwaarden, dan nodigen we jou graag uit voor een kennismaking.

 • AIOS pathologie in laatste deel van je opleiding
 • Affiniteit met oncologische zorg
 • Je beschikt over goede sociale en communicatieve vaardigheden
 • Je hebt een flexibele en collegiale instelling
 • Je bent in staat zelfstandig en gestructureerd te werken in een complexe en dynamische werkomgeving en je schroomt niet initiatief en verantwoordelijkheid te nemen
 • Je bent gemotiveerd om bovengemiddeld goede patiëntenzorg te leveren

Interesse?
Voor meer informatie kun je via mail contact opnemen met Hester van Boven, h.v.boven@nki.nl of Jacqueline van der Wal, j.vd.wal@nki.nl

Antoni van Leeuwenhoek

Het Antoni van Leeuwenhoek behoort al decennia tot de absolute wereldtop in de unieke verbinding van zorg en onderzoek die voor kankerpatiënten het verschil maakt. Werken bij het Antoni van Leeuwenhoek betekent werken bij een befaamd onderzoeksinstituut en in een ziekenhuis dat landelijke bekendheid geniet.

Deze instelling maakt deel uit van de OOR Amsterdam AMC.

Contact

Antoni van Leeuwenhoek
Plesmanlaan 121
1066 CX Amsterdam

tel.: 020 512 9111
website: http://www.werkenbijavl.nl/