terug

Differentiatiestage

Functionele Urologie Amphia

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

De AIOS zal kennis nemen van alle aspecten van de functionele en reconstructieve urologie. Buiten ‘standaard functionele problematiek’ heeft het Amphia een grote neurologisch populatie van MS-patiënten, spina bifida, dwarslaesie en Parkinson patiënten.

De AIOS zal getraind worden in diagnostische onderdelen zoals Udo’s, chirurgische en niet-chirurgische behandelingen.

Botox, bulkamid, mid-urethrale sling (TOT), perifere en centrale neuromodulatie worden in het Amphia toegepast. In samenwerking met Bravis zijn er ook mogelijkheden voor urethraplastieken, male slings en sfincter protheses bij mannen. In Bravis worden ook sporadisch erectieprotheses geplaatst.

Hoe ga ik leren?

De AIOS wordt gestimuleerd zelfstandig en proactief te werken binnen ons urologisch team, met de benodigde supervisie van een uroloog. Er bestaat een actieve participatie met de uro-gynaecologen in het Bekkenbodemcentrum met 2-wekelijks multidisciplinair overleg op maandag, maandelijks schuift hier ook een anesthesist aan voor bespreken van pijnpatienten en gezamenlijk zien van patiënten.

Verder poliklinische spreekuren onder directe supervisie. De aios leert altijd onder supervisie van een Uroloog.

De OK dagen zijn op woensdagochtend en donderdag.

Op vrijdagmiddag is er een poliklinisch spreekuur voor botox en bulkamid behandelingen.

Doel van differentiatie stage

De AIOS zal zelfstandig een functionele danwel bekkenbodempatiënt kunnen evalueren en een behandelplan kunnen maken. Aan het einde van de stage zal de AIOS zelfstandig of onder beperkte supervisie de diverse ingrepen kunnen uitvoeren.

Show-and-tell

We zijn verbonden met het opleidingscluster Rotterdam. Daarnaast zijn ook AIOS van buiten de regio van harte welkom voor hun differentiatiestage. Het Amphia Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis met een adherentie van meer dan 400.000 patiënten. Per jaar worden in het Amphia 25 anti-incontinentie tapes geplaats, Bravis 50, urethraplastieken 30 en sacrale neuromodulatie 15 per jaar. Er zijn 7 urologen, 1 verpleegkundig specialist functionele urologie, 2 continentie verpleegkundige, 2 – 3 AIOS en 3 – 4 ANIOS.

Daarnaast is Amphia een ziekenhuis met verschillende mogelijkheden tot het doen van wetenschappelijk onderzoek, het volgen van extra trainingen/workshops en discipline overstijgend onderwijs. Er is een actieve arts assistenten vereniging en een centrale opleidingscommissie die de kwaliteit van de opleidingen bewaakt.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling