terug

Jeugdpsychiatrie Ambulante kinder- en jeugdpsychiatrie

polikliniek Accare Centrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie

Duur
6 maanden
24 maanden
Wat gaat de aios leren?

Accare Kinder- en Jeugdpsychiatrie kent verschillende mogelijkheden voor Aios die de verplichte stage kinder- en jeugdpsychiatrie willen volgen. Meestal werkt de Aios binnen één van de zorglijnen ontwikkelingsstoornissen, angst en stemming of een algemene polikliniek. Op verzoek en indien mogelijk kan een stage gevolgd worden binnen een ander team, zoals bijvoorbeeld het FACT team, IHT, consultatieve KJP of eetstoornissen. Alle stageplekken worden gekenmerkt door een sterke mate van protocollaire diagnostiek en behandeling. Er vindt veel wetenschappelijk onderzoek plaats, en er wordt gewerkt volgens een stepped care model.

Stageplekken zijn gelocaliseerd in vier provincies (Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel). De plek en de zorglijn worden in overleg met de opleider bepaald, o.a. afhankelijk van voorkeur en ervaring.

Hoe ga ik leren?

Binnen alle stages is er ruim aandacht voor het behalen van EPA 1 (kinderpsychiatrisch onderzoek) en EPA 7 (suïcidaliteitsbeoordeling bij jongeren jonger dan 16 jaar), op tenminste niveau 4.

Er is een uitgebreid onderwijsprogramma specifiek gericht op kinder- en jeugdpsychiatrie, met onder andere aandacht voor het kinderpsychiatrisch onderzoek, ontwikkelingspsychologie en psychopathologie op de kinderleeftijd. De Aios leert in korte tijd diagnostiek uitvoeren in een multidisciplinair team. Er is ruim aandacht voor psychofarmacologie op de kinderleeftijd. Van Aios wordt bovendien verwacht dat zij onder supervisie enkele CGT's en systeemtherapieën uitvoeren. Wanneer de Aios de cursus IPT heeft afgerond, behoord ook het geven van IPT aan jongeren tot de mogelijkheden.

Samenwerkende instellingen
Universitair Medisch Centrum Groningen
GGZ Drenthe
GGZ Friesland
Lentis
Mediant GGZ
Dimence Groep
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling