De opleiding tot vasculair geneeskundige vindt plaats gedurende de laatste 2 jaar van de opleiding tot internist. De opleiding vasculaire geneeskunde van regio Amsterdam I wordt gecoördineerd vanuit het AMC met het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) en Tergooi ziekenhuis als samenwerkende opleidingscentra. Voor deze vorm is gekozen om de kwaliteit en diversiteit van de opleiding tot vasculair geneeskundige te stimuleren en verdere samenwerking op het gebied van onderwijs, patiëntenzorg en onderzoek binnen de regio Amsterdam I te bevorderen. De vasculaire geneeskunde is een relatief jong en dynamisch vakgebied, hetgeen zich reflecteert in de opleiding.
De opleiding vasculaire geneeskunde regio Amsterdam I kenmerkt zich door het leveren van een grote verscheidenheid aan vasculair geneeskundige zorg, variërend van hoog complexe tertiaire zorg tot georganiseerde protocollaire zorg. Deze verscheidenheid, die mede wordt mogelijk gemaakt door de samenwerking met het OLVG en Tergooi ziekenhuis, zorgt ervoor dat alle facetten van de vasculair geneeskundige zorg tijdens de opleiding kunnen worden belicht en dat toekomstig vasculair geneeskundigen worden blootgesteld aan verschillende manieren waarop de zorg is ingericht.
De afdeling vasculaire geneeskunde in het AMC is een verwijscentrum voor hoog complexe tertiaire zorg, maar heeft ook een belangrijke regionale functie waarbij vasculaire zorg wordt geleverd aan een omvangrijke multiculturele populatie. De afdeling vasculaire geneeskunde levert zorg op het gebied van trombose en hemostase, stoornissen in het lipidenmetabolisme, premature atherosclerose, hypertensie en bloeddrukregulatie, diabetes mellitus, vasculitis en vasospastische aandoeningen. Binnen het AMC werkt de afdeling vasculaire geneeskunde nauw samen met de afdelingen neurologie, vaatchirurgie, cardiologie, interventieradiologie, klinische immunologie & reumatologie en verschillende laboratoria. De afdeling vasculaire geneeskunde van het AMC heeft tevens een HKZ gecertificeerd hemofiliebehandelcentrum. Het aandachtsgebied bestaat uit verschillende deelstages en diensten. De fellow vasculaire geneeskunde participeert daarnaast ook in de diensten van de algemene interne geneeskunde. De afdeling vasculaire geneeskunde in het AMC speelt van oudsher een voortrekkersrol op het gebied van wetenschappelijk onderzoek en heeft een grote onderzoeksgroep van ongeveer 30-40 promovendi. Daarnaast heeft de afdeling vasculaire geneeskunde een eigen clinical trial unit (CTU) waarbinnen lopende studies worden gecoördineerd. Alle stafleden zijn wetenschappelijk zeer actief en integreren dit in de opleiding en patiëntenzorg.
De vasculaire geneeskunde in het OLVG kenmerkt zich door een zeer diverse poliklinische patientenpopulatie met een grote diversiteit aan presentaties en ziektebeelden. Het unieke van het OLVG is dat er binnen de poliklinische zorg supervisie wordt gegeven aan verpleegkundig specialisten en gespecialiseerd verpleegkundigen. Door de combinatie van academische en perifere werkzaamheden wordt de fellow vasculaire geneeskunde beter voorbereid op toekomstige werkzaamheden. Daarnaast bestaat er intensieve samenwerking met de neurologie, vaatchirurgie, cardiologie en oogheelkunde. Multidisciplinaire besprekingen bestaan uit een aparte diabetesbespreking en vasculaire bespreking.
De vasculaire geneeskunde in Tergooi maakt onderdeel uit van de afdeling interne geneeskunde en van het center of excellence vaatzorg van Tergooi. Er bestaat een uitstekende samenwerking met de andere vaatspecialismen (cardiologie, vaatchirurgie en neurologie) en specialismen voor verwijzingen van patienten met vasculaire aandoeningen (reumatologie, oogheelkunde, gynaecologie). Er bestaat een multidisciplinair overleg met vaatspecialisten en de vasculair verpleegkundigen van alle vaatspecialismen en er is een intensieve samenwerking met de huisartsen in de regio van Tergooi, waarbij de vasculaire geneeskunde op lokatie complexe vasculaire patienten ziet. De vasculaire geneeskunde in Tergooi is nauw verweven met de diabeteszorg, dat ook deel uitmaakt van de opleiding tot vasculair geneeskundige. De fellow participeert in het MDO met de verpleegkundigen en werkt nauw samen op de polikliniek met de vasculair verpleegkundige. Er zal ook tijd worden ingeruimd voor poliklinische diabeteszorg, met name de farmacologie van de combinatie diabetes en vaatziekten.