Differentiatiestage Diagnostiek van reflux, buikpijn en obstipatie op de kinderleeftijd

Duur: 
6 maanden

Wat gaat de aios leren?

De afdeling heeft een vooraanstaande plaats in de wereld met betrekking tot diagnostiek en behandeling van motiliteitsklachten van de darm. Jaarlijks worden 400 nieuwe patiënten vanuit het hele land, verwezen door academische en niet-academische ziekenhuizen, op onze speciale spuugpoli en poeppoli gezien. Het bijzondere van deze poli's is dat klinisch werk gecombineerd wordt met wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast wordt kinder maag-, darm,- leverziekten in de volle breedte door onze stafartsen bedreven. 

Er is een vijftal zeer specifieke poli’s (eet-, spuug-, buikpijn-, poep-, en IBD-poli). Op elke van deze poli’s worden wekelijks vele kinderen gezien, die vanuit het hele land speciaal naar deze poli’s worden verwezen. De eetpoli bestaat sinds kort en bestaat uit een multidisciplinair team (logopedist, psycholoog, diëtiste en kinderarts MDL) die kinderen ziet met ernstige voedingsproblemen. De langer bestaande spuug, buikpijn en poeppoli combineert klinische zorg met wetenschap. De arts-assistent leert goede anamnese af te nemen bij kinderen met functionele problemen en leert tegelijkertijd hoe je patiënten werft en begeleidt voor en tijdens klinische wetenschappelijke onderzoeken. Het is natuurlijk altijd mogelijk om binnen de onderzoeksprojecten een eigen project uit te voeren. De IBD-poli beslaat niet alleen de zorg voor kinderen maar begeleidt ook adolescenten met IBD samen met de MDL arts van onze volwassen afdeling.

Als arts-assistent heb je de mogelijkheid om zelfstandig patiënten te zien en te begeleiden onder supervisie van de kinderarts MDL die voor het specifieke spreekuur verantwoordelijk is. Daarnaast is er ook nog een acute MDL poli die 3 x per maand geopend is. Tijdens dit spreekuur worden vaak 4-8 nieuwe MDL patiënten gezien die op korte termijn hulp nodig hebben. Ook dit spreekuur wordt door de arts-assistent samen met de kinderarts MDL uitgevoerd.

Samenstelling van de vakgroep
 - Prof. dr. M.A. Benninga, opleider en hoofd onderafdeling kinder MDL
- Dr. A. Kindermann, waarnemend opleider
- Dr. M.M. Tabbers
- Drs. B. G. Koot
- Dr. H. M. van Wering, fellow kinder MDL
- J.M. Slager, secretaresse
- F.K. Khawaja, poliverpleegkundige
- R. Brugge, stomaverpleegkundige
- H. Voogd, stomaverpleegkundige
- A. Lei, research verpleegkundige
- C. Bunker, research verpleegkundige
- B.Peeters, arts-onderzoeker
- R. van der Pol, arts-onderzoeker
- S.M. Mugie, arts-onderzoeker
- J.M. Rutten, arts-onderzoeker
- M. Smits, arts-onderzoeker

Samenwerkende instellingen

Emma Kinderziekenhuis Amsterdam UMC locatie AMC

Sollicitatie en contact

  • Vanaf 1 januari t/m 30 juni is er plek voor 1 arts-assistent. Vanaf oktober 2012 zijn wij voor een half jaar bezet, daarna is alles nog open.
  • Van de arts-assistent worden geen specifieke kwalificaties gevraagd, slechts enthousiasme en inzet is goed!
  • Aanmelden kan per email via contactpersoon: 
    Prof. Dr. M.A. Benninga, hoofd Kinder Maag-, darm-, en leverziekten.
    E-mail: m.a.benninga@amc.nl, tel.: 020 - 566 3053
  • Onder vermelding van: achternaam, voornaam, titel, huidige opleidingskliniek, welk jaar van de opleiding u nu zit, instelling, mobiel telefoonnummer, email.

Amsterdam UMC, locatie AMC

Binnen AMC School of Medical Sciences vallen de bachelor- en masteropleiding en het zij-instroomprogramma geneeskunde, maar ook verschillende Master opleidingen, zoals Biomedical Physics, Neurobiology, Infection and Immunity, Science Medical Informatics and Evidence-based Practise.

Amsterdam UMC, locatie AMC en haar onderwijs- en opleidingsregio bieden medisch-specialistische vervolgopleidingen aan. Het Instituut voor onderwijs en opleiden houdt zich actief bezig met de brede ondersteuning van deze opleidingen.

Deze instelling maakt deel uit van de OOR Amsterdam AMC.

Contact

Amsterdam UMC, locatie AMC
Meibergdreef 9
1105 AZ Amsterdam

tel.: 020 566 3355
website: https://www.amc.nl/web/leren/medisch-specialistische-vervolgopleidingen.htm