Praktijkverhaal: Dankzij dashboard zicht op elke aios

J. van den Brink
29 oktober 2015

Hoe houdt u grip op de individuele ontwikkeling van elke aios, vooral nu aios voor stages steeds vaker uitwaaieren over andere opleidingsinstellingen? Dr. Matthieu Rutten doet dat met een ‘dashboard’: een autorisatieschema waarin per aios geregistreerd staat wat de aios al wel of nog niet kan. 

Rutten, opleider radiologie in het Jeroen Bosch Ziekenhuis: “Aios geven steeds meer zélf richting aan hun ontwikkeling. Ze maken bewuste keuzes en kijken daarbij goed om zich heen, onder meer naar

het aanbod van stages. De Opleidingsetalage is daar een handig instrument voor. Zeker nu de website gebruiksvriendelijker is geworden.  

De kunst is om goed zicht te houden op de ontwikkeling van elke aios. Aios radiologie moeten zich bekwamen in circa twintig verrichtingen per orgaangebied, waarvan we in totaal tien hebben gedefinieerd. Met dertien aios en tweeëntwintig radiologen, fellows  en nucleair geneeskundigen   was dat bijna niet te doen. Daarom hebben we een autorisatieschema in Excel ontwikkeld. Per aios wordt daarin van elke verrichting bijgehouden wat het bekwaamheidsniveau van de aios is. Lees verder.