terug

Differentiatiestage Algemeen

Profileringsstage algemene kindergeneeskunde - supervisiestage voor laatste jaars arts-assistenten, management en organisatie kinderafdeling

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

In het laatste jaar van de opleiding is het mogelijk een profileringsstage kindergeneeskunde van een ½ jaar te doen in het St. Antonius Ziekenhuis.

De stage wordt ruim tevoren op maat gesneden, afhankelijk van ambities en gewenste leerdoelen van de AIOS. Verdiepingsonderdelen kunnen dan worden aangebracht. Belangrijkste leerdoel: op het niveau van de pasklare eindverantwoordelijk kinderarts de afdeling aansturen (organisatie) en superviseren van de patiëntenzorg door jongere arts-assistenten, semi-arts en co-assistenten. Benodigde competenties: senior niveau van klinisch redeneren en differentiaal diagnostisch denken, het (kunnen) interpreteren, wegen en toepassen van (soms uiteenlopende) adviezen van verschillende consulenten en het aanspreekbaar zijn in de rol van (eind) verantwoordelijke professional. Organiseren van de afdeling met verpleegkundig teamhoofd.

Hoe ga ik leren?

De 9 EPA’s uit het landelijk opleidingsplan TOP2020, alsmede de klinische vaardigheden worden allen reeds beheerst op Miller Niveau 4. Tijdens deze stage komt niet alleen de medische inhoud over algemeen kindergeneeskundige zorg komt aan de orde, maar vooral de competentiegebieden: organisatie, management, communicatie en samenwerking, leiding geven en didactische vaardigheden bij het begeleiden van jongere jaars arts-assistenten als stagebegeleider.

De AIOS heeft tijdens deze stage ook een superviserende taak over de semi-arts en de co-assistenten en treedt op als eind beoordelaar.
De AIOS geeft les aan andere AIOS (cyclisch onderwijs).
De AIOS doet mee in het dienstrooster van de kinderartsen voor achterwachtdiensten.
De AIOS neemt deel aan vakgroepsvergaderingen en management overleggen.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling