terug

Differentiatiestage Slaapstoornissen

Duur
3 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Binnen de opleiding neurologie is het mogelijk om een RGS-erkende differentiatiestage te lopen bij Stichting Epilepsie Instellingen Nederland in Zwolle (SEIN). SEIN Zwolle is een epilepsiecentrum en een slaapwaakcentrum. Een stage duurt 3 of 6 maanden en heeft als doel de AIOS zo ver op te leiden op het gebied van epilepsie/KNF en/of slaapgeneeskunde, dat hij na deze stage door kan groeien naar een zelfstandige uitoefening van deze vakgebieden. Duurt de stage drie maanden, dan wordt een keus gemaakt, bijv. alleen slaapgeneeskunde of alleen epilepsie/KNF.
Als AIOS neurologie krijg je vrijwel uitsluitend te maken met consulten en overnames van behandeling ten behoeve van de 2e lijn en de UMC’s.

Specifiek over de Slaapgeneeskunde stage

Context: SEIN Slaapcentrum locatie Zwolle heeft jaarlijks ca. 1250 patiënten onder behandeling op de polikliniek (hiervan zijn 850 nieuwe patiënten, dit leidt gezamenlijk tot 3000 consulten), wat 256 klinische opnames genereert. AIOS Neurologie zien onder supervisie nieuwe en controlepatiënten op de polikliniek Slaapgeneeskunde en presenteren hun bevindingen in het wekelijkse MDO-slaap.

Wat ga je leren? Na deze stage kun je op basis van je anamnese en lichamelijk onderzoek op het gebied van Slaapgeneeskunde een differentiaaldiagnose opstellen en met behulp van PSG, PG, MSLT, MWT en actigrafie een diagnose stellen en behandelplan opstellen. Na je stage heb je voldoende kennis van de verschillende behandelmogelijkheden bij slaapstoornissen en weet je de indicatie te stellen voor niet-medicamenteuze en medicamenteuze behandelingen.

Hoe ga ik leren?

Onder supervisie ga je nieuwe en controlepatiënten zien. Je woont specifieke poli’s bij: ademhalingsgerelateerde slaapstoornissen, patiënten met een verstandelijke beperking, patiënten met hypersomnolentieklachten/Narcolepsie. Je hebt een actieve inbreng in het MDO-slaap en bespreekt daar je eigen patiënten. Je loopt mee met KNF/slaaplaboranten, scoort een polysomnografie en woont klinische registraties bij. In de 1e week van je stage stem je met je supervisor slaap af welke vraagstelling je wil behandelen in je CAT en wanneer jij je CAT aan de opleidingsgroep zult presenteren. Je laat een actieve inbreng zien in de journal club (je bespreekt daar één keer zelf een artikel), de richtlijnbespreking en de complicatiebespreking. Is er gedurende je stage een regionale refereeravond Slaap, dan hou je daar een referaat.

Samenwerkende instellingen
Medisch Spectrum Twente
Universitair Medisch Centrum Groningen
Radboudumc
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling